Cijene u Crnoj Gori 56 odsto evropskog prosjeka

Od zemalja regiona, niže cijene od Crne Gore ima Makedonija, gdje potrošačke cijene iznose 47 odsto EU prosjeka, zatim Albanija 51 odsto, BiH 53 odsto i Srbija 54 odsto
85 pregleda 2 komentar(a)
prodavnica, trgovina, Foto: Shutterstock.com
prodavnica, trgovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.06.2014. 15:31h

Potrošačke cijene u Crnoj Gori u prošloj godini su iznosile 56 odsto evropskog prosjeka, pokazali su podaci Eurostata.

U Crnoj Gori su, prema novim podacima Eurostata, prošle godine najniže bile cijene alkoholnih pića i duvana i iznosile su 57 odsto evropskog prosjeka. Najskuplji su odjeća i potrošačka elektronika, čije su cijene na nivou 96 i 97 odsto prosječnih evropskih.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u Crnoj Gori iznose 78 odsto evropskog prosjeka, opreme za lični transport 87 odsto, a usluga u hotelima i restoranima 63 odsto prosjeka u EU.

Prema ranije objavljenim podacima, bruto domaći proizvod Crne Gore iznosi 42 odsto EU prosjeka.

Od zemalja regiona, niže cijene od Crne Gore ima Makedonija, gdje potrošačke cijene iznose 47 odsto EU prosjeka, zatim Albanija 51 odsto, Bosna i Hercegovina 53 odsto i Srbija 54 odsto.

U Hrvatskoj su cijene prošle godine iznosile 68 odsto prosjeka EU, a u Sloveniji 83 odsto.

Najskuplja zemlja Evropske unije, mjereno ukupnim nivoom potrošačkih cijena, prošle godine je bila Danska, a najjeftinija Bugarska.

U Danskoj su prošle godine potrošačke cijene u cjelini bile 40 odsto iznad prosjeka EU.

Na drugom je mjestu Švedska sa ukupnim nivoom cijena 30 odsto iznad evropskog prosjeka dok treće dijele Luksemburg i Finska sa 23 odsto višim cijenama od prosjeka EU.

Irska, Velika Britanija i Holandija čine grupu zemalja gdje se nivo cijena u prošloj godini kretao u rasponu od deset do 20 odsto iznad evropskog prosjeka.

Do deset odsto više cijene od evropskog prosjeka imale su Belgija, Francuska, Austrija, Italija i Njemačka, dok je Španija bila pet odsto ispod prosjeka EU.

Raspon cijena od deset do 20 odsto ispod prosjeka EU zabilježen je u Grčkoj, Kipru, Portugaliji, Sloveniji, Estoniji i Malti.

Osjetno niže cijene od evropskog prosjeka, u rasponu od 30 do 35 odsto, bilježile su prošle godine Češka, Letonija, Slovačka i Litvanija.

Grupu zemalja sa najnižim nivoom cijena, 40 i više odsto ispod evropskog prosjeka, čine Mađarska, Poljska, Rumunija i Bugarska gdje su cijene prošle godine bile 52 odsto ispod prosjeka EU.

Bonus video: