Brajović: Za početak gradnje autoputa čeka se odgovor Kineza

Pregovori sa ekspertima prvorangiranih na tenderu za gradnju autoputa o ugovoru o projektovanju i izgradnji počeli su 10. januara
93 pregleda 13 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.06.2014. 13:45h

Za početak izgradnje autoputa Bar-Boljari svaki dan se očekuje saopštenje Exim banke i dopis iz Ministarstva trgovine i transporta Kine, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

On je, na otvaranju treće trake saobraćajnice Nikšić-Vilusi, kazao novinarima da je Crna Gora uradila sve što je od nje zavisilo da bi se moglo početi raditi na autoputu.

"Potpisan je ugovor o projektovanju i izgradnji. Vladinu proceduru prošao je Zakon o autoputu i samo čekamo finansijski aranžman kako bi sve ušlo u parlamentarnu proceduru, gdje očekujemo podršku najvećeg broja poslanika", rekao je Brajović.

Kineska kompanija za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerka firma CRBC ponudile su da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura. Novac bi trebalo da bude obezbijeđen kroz kreditni aranžman sa Exim bankom.

Pregovori sa ekspertima prvorangiranih na tenderu za gradnju autoputa o ugovoru o projektovanju i izgradnji počeli su 10. januara.

Ugovor je parafiran 1. februara, a potpisan 26. februara, čime su stvoreni uslovi za aranžman sa Exim bankom.

Bonus video: