Omogućena prijava nepravilnosti na kupalištima

Građani do 1. septembra mogu da predlože gdje će biti preusmjeren novac iz sive zone
2 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Ažurirano: 20.06.2014. 11:08h

U nastavku kampanje u borbi protiv sive ekonomije, u okviru koje je do sada naplaćeno preko 500 hiljada eura, uvedena je nova kategorija pa će građani moći da prijave i nepravilnosti na kupalištima.

Ministar finansija, Radoje Žugić kazao je da je za šest mjeseci uspješne kampanje Budi odgovoran pokazana izvanredna saradnja civilnog sektora, Vlade i akademske i međunarodne zajednice.

"Do sada je naplaćeno 500 hiljada eura, od čega je 50 odsto donirano u društveno korisne svrhe. Građani prijavljuju neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i prava potrošača", precizirao je Žugić.

On je na konferenciji za novinare uručio ugovore o donaciji pomoćniku ministra prosvjete, Vesni Vučurović za projekat nabavke didaktičke opreme i spoljnog mobilijara za javne vrtiće i direktoru Doma starih Grabovac u Risnu, Zoranu Vukićeviću za projekat rekonstrukcije Odjeljenja za psihogerijatriju.

Žugić je rekao da će se, posebno u periodu pripreme turističke sezone, dati više prostora građanima da prijave nepravilnosti na kupalištima.

"Naš cilj je da pozovemo građane i proširimo društvenu svijest o svemu onome što negativno znači siva ekonomija, a u funkciji izgradnje pravednijeg i poštenijeg i društva jednakih šansi za sve. Smanjujuću zonu sive ekonomije doprinosimo olakšanju biznisa za uredne poreske obveznike", ocijenio je Žugić.

Na konferenciji je prikazan kratak spot kojim se najavljuje uvođenje nove kategorije nepravilnosti na kupalištima koje je moguće prijaviti preko web i mobilne aplikacije Budi odgvooran, kao i putem call centara Poreske i Uprave za inspekcijske poslove.

Menadžer projekta iz Kncelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Marija Novković kazala je da se radi o nepravilnostima koje se odnose na neizdavanje fiskalnih računa za sve usluge koje se dobijaju na plažama, na primjer za ulazak na plažu, iznajmljivanje mobilijara, ugostiteljske usluge i parking.

Građani se mogu žaliti na rad bez odobrenja, odnosno usluge iznajmljivanja plažnog mobilijara, plažni bar, kao i ostale usluge bez prethodno pribavljene dozvoe. Moguće su i prijave zbog neoslobađanja polovine plaže od plažnog mobilijara, u skladu sa skicom koju su zakupci plaže duži da istaknu na plažama, koju obezbjeđuje Javno preduzeće (JP) Morsko dobro.

Novković je pozvala građane da predlože gdje će biti preusmjeren novac iz sive zone tamo gdje je najpotrebnije.

"Predlozi se mogu podnositi putem Facebook stranice projekta, Twitter naloga Budi odgovoran, call centara Preske i Uprave za inspekcijske poslove i mail adrese info@budiodgovoran.me. Željno iščekujemo sve predloge do 1. septembra, u nadi da ćemo do 15. septembra ponovo omogućiti svim građanima koji prijavljuju nepravilnosti da tokom dva mjeseca glasaju za neki od projekata na kratkoj listi", objasnila je Novković.

Zamjenik šefa misije Britanske ambasade u Podgorici, Lindon Rednidž /Lyndon Radnedge/ rekao je da je riječ o sjajnom projektu koji je pokazao vrijednost ne samo po tome što je uključio veliki broj ljudi, več čak i više po sredstvima koja je generisao za socijalna pitanja.

"Projekat je sjajan i zbog toga što u stvarnost pretvara ideju da je izgradnja prosperitetnije Crne Gore, razvoj njene privrede i društva, jedan zajednički posao i odgovornost i onih unutar javnih institucija i onih u privatnom sektoru i svakog građanina", rekao je Rednidž.

On je kazao da je u Ujednjenom Kraljevstvu otvorena platforma data.gov.uk dovela do mnoštva inovativnih ideja, inspirativnih rješenja javnih problema i generisanja efikasnosti koje ranije nijesu mogle ni da se utvrde.

"Promjene se ne dešavanju samo do sebe, bez čovjeka. A sudeći po znanju i angažovanju u ovom projektu, sa nestrpljenjem čekamo sva njegova postignuća i dalje inovacije koje će on ispirisati, podstičući nas sve da se uključimo i budemo odgovorni", rekao je Rednidž.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, Zoran Veljović kazao je ono što je urađeno putem ovog projekta u maloj Crnoj Gori prepoznato u svijetu, a to je samo početak i mogu da urade još mnogo toga.

On se zahvalio na podršci koju im je pružilo Ministarstvo finansija i svima koji su shvatili da je to korak ka uređenju društva u jednom segmentu i pozvao druge da slijede taj primjer i pokušaju da to rade i u drugim segmentima.

Bonus video: