Bošković: Bolje redovne plate, nego minimalno povećanje

Iz Vlade za sada poručuju kako je od nekog minimalnog povećanja važnije da su plate redovne
3 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.06.2014. 15:21h

Predstavnici sindikata zdravstva i prosvjete, a moguće i ostalih zaposlenih, koji zarade primaju iz budžeta naredne sedmice počeće pregovore o povećanju plata, javlja TV Vijesti.

To je dogovoreno na današnjoj sjednici Socijalnog savjeta, a radnčke organizacije su se za svoj zahtjev o povećanju plata pozivaju na sporazum o politici zarada u javnom sektoru. Njime je prije tri godine definisano da ukoliko bruto društveni proizvod bude rastao za 3,5% i više, zaposleni u javnom sektoru imaju pravo na povećanje zareda.

Dok sindikati pripremaju pozicije za pregovore, iz Vlade za sada poručuju kako je od nekog minimalnog povećanja važnije da su plate redovne.

"Danas je predstavnik Ministarstva finansija prihvatio naš zahtjev i obećao da ćemo tokom iduće nedjelje početi pregovore oko našeg zahtjeva da povećaju plate. Oni su danas pokušali da nekim argumentima zauzmu startnu poziciju, međutim i mi smo argumentima pokazali da ima osnove i da ima prostora za povećanje zarada. Da li ćermo to uraditi kroz ove izmjene Zakona o platama u janom sektoru, da li kroz povećanje obračunske vrijednosti koeficijenta, to će biti stvar pregovora", kazao je Zvonko Pavićević iz Sindikata prosvjete.

"Vladin prioritet jeste stabilnost javnih finansija i smatram da je mnogo važnije da iznos isplata svih zarada u javnom sektoru nego trčanje za minimalnim povećanjem zarada kako je to u skalu sa onim sporazumom o kojem ste i vi maloprije govorili jer sigurnost u isplatama stvara jednu sigurnost u državi i psihološku stabilnost svih nas", rekao je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković.

Bonus video: