Novi sindikat DKP upozorava: Duvanski guše lobi i korupcija

Pitaju kako su nastali novi gubici od skoro 400.000 eura, zašto isplaćuju plate na ruke, kako se održava vozni park, kako se vrši carinjenje robe, kako se plaćaju špediteri
1 komentar(a)
Željko Vujadinović, Foto: Boris Pejović
Željko Vujadinović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.06.2014. 18:06h

Iz Novog sindikata Duvanskog kombinata u stečaju saopštili su da rad te kompanije “guše duvanski lobiji, ali i korupcija unutar državne kompanije”.

Novi sindikat DKP-a, koji predvodi Željko Vujadinović, reagovali su na prošlonedjeljne izjave predsjednika borda Duvanskog Ilije Kračkovića, poručujući da “nije zgoreg da se sprovodi disciplina, tj. kontrola ulaza i izlaza zaposlenih, ali i da je loše, za sve, ako ista pravila ne važe za menadžment i trgovačke putnike”.

“Posebno je važno vršiti kontolu poslovne politike jer je dobro poznato da se preko olovke može iznijeti više nego preko ruku zaposlenih”, naglašeno je u reakciji Novog sindikata DKP-a.

Prije dvije sedmice iz DKP je nestalo više od 300 paklica cigareta (jedan paket) predviđenih za izvoz.

Nakon toga je uprava pojačala kontrolu kretanja radnika, kao i njihov ulaz i izlaz iz fabrike.

“Bilo bi uputno da objasnite kako su nastali novi gubici u iznosu od skoro 400 hiljada eura, zašto se plate ne primaju preko žiro-računa već na ruke, kako se održava vozni park, kako se vrši carinjenje robe, kako se plaćaju špediteri, što je sa poslovnim prostorima u Beogradu, kako su dati postojeći stanovi na rasprodaju”, pitali su upravu iz Novog sindikata duvanske kompanije.

Pitaju Kračkovića i “zašto nema para za otpremnine onih koji su se prijavili za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, kao i onih koji su stekli uslove za penziju”.

“Kako kažu ni za njih nema novca za otpremnine, a za posljednje dvije godine nisu uplaćeni radni staž i osiguranje, što im takođe otežava odlazak u penziju. Takođe bi dobro bilo da znamo kakva je konkretna korist od učešća na "reprezentativnom" sajmu cigareta u Skoplju”, zapizali su sindikalci.

Oni zamjeraju predsjedniku borda što govori “o mogućim scenarijima opstanka kompanije i ako dobro zna da bez sistematizacije i reorganizacije niko neće preuzeti firmu u kojoj vlada anarhija niz godina zbog koje je DKP na vrhu liste crnogorskih dužnika”.

Čekaju li čarobnjaka iz Nikšića i za DKP?

U Novom sindikata Duvanskog kombinata ocjenjuju da se može očekivati da će se i ako dođe do privatizacije DKP-a pojaviti nečiji brat od tetke sa sumnjivim kapitalom ili neki čarobnjak, najvjerovatnije iz Nikšića.

“Pri čemu će se doživjeti sudbina slična aluminijumskom kombinatu, uz potpisan kolektivni ugovor koji u kranjem zaposlenima neće davati nikakve garancije osim nekakva uslovljavanja i klauzule usljed kojih će biti prisutna tedencija smanjenja broja zaposlenih. U jednom ćemo vas podržati gospodine Kračkoviću, a to je činjenica da nas guše duvanski lobiji, ali i korupcija unutar same firme što ste zaboravili da dodate kao nepobitnu činjenicu”, ističe se u reakciji Novog sindikata DKP-a.

Bonus video: