Opština Bar: Ne dugujemo Bemaksu 262.000 eura

„Usvajanje tužbe bi bilo nezakonito raspolaganje državnim sredstvima”
124 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2014. 16:06h

Izvođenjem dokaza u Privrednom sudu juče je nastavljena rasprava po tužbi građevinske kompanije Bemaks protiv Opštine Bar od koje, saopštila je advokatica tužioca Selma Bećirović, potražuju 262 hiljade eura.

Građevinska kompanija Bemaks, iza koje je formalno Veselin Kovačević čiji je kum biznismen Ranko Ubović, tužila je Opštinu Bar zbog, kako tvrde, neplaćenog dijela naknade za izgradnju nadvožnjaka u tom gradu, a po osnovu ugovora koji je zaključen sredinom 2010. godine.

Punomoćnik Opštine Bar Dževat Kacić više puta tokom ročišta je istakao da taj grad Bemaksu „ne duguje ništa“.

„Opština je izmirila obaveze za izvedene radove. Nema naknadnih radova gospođo sudija“, kazao je Kacić, obraćajući se sutkinji Jelki Drašković-Vojvodić.

On je upozorio sud da ukoliko dođe do usvajanja ovog tužbenog zajtjeva to bi u krajnjem predstavljalo „nedozvoljeno i nezakonito raspolaganje državnim sredstvima“.

„Izvedeni radovi bili su određeni javnim tenderom i ne postoji mogućnost odstupanja od tih uslova. Sporan je osnov po kom je postavljen ovaj tužbeni zahtjev“, tvrdi Kacić.

Bećirovićeva je osporila navode tuženog i napomenula da je vještak građevinske struke Rajka Popović navela u svom nalazu vrijednost naknadno izvedenih radova.

„Naknadni radovi nijesu bili obuhvaćeni tenderskom dokumentacijom, pa se moraju nadoknaditi i platiti, a što proizilazi iz nalaza vještaka“, navela je Bećirovićeva.

Ona je prigovorila što vještak građevinske struke nije obračunao PDV u vrijednosti prikazanih naknadnih radova, kao i što nije napravljena razlika u stopi PDV-a koja je, u međuvremenu, porasla sa 17 na 19 odsto.

Vještak Rajka Popović utvrdila je da je Bemaks uradio naknadnih radova za Opštinu Bar u vrijednosti 192.399 eura bez PDV-a. Ona je objasnila da porez nije uračunat budući da tužena barska opština nije željela da prizna naknadno izvedene radove u ovom obimu i vrijednosti.

Sutkinja Drašković-Vojvodić na kraju jučerašnje rasprave je uvažila zahtjev zastupnika barske opštine koji je tražio da se ročište odgodii kako bi se dodatno pismeno izjasnio na navode vještaka. Zbog toga je ročiste odgođeno za 8. septembar.

Galerija

Bonus video: