Budi odgovoran: Izrečeno šest novčanih kazni

Nepravilnosti nijesu utvrđene u 27 od ukupno 50 pritužbi na koje su građani dobili odgovor
96 pregleda 3 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot (budiodgovoran.me)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot (budiodgovoran.me)
Ažurirano: 15.06.2014. 13:35h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice su evidentirane 62 primjedbe, na osnovu kojih je izrečeno šest novčanih kazni, od 55 do 550 eura.

Najveća novčana kazna, od 550 eura, ove sedmice je izrečena preduzeću Seafruit iz Rožaja zbog nelegalne prodaje voća i povrća.

Inspektori su, na osnovu pritužbe o neprijavljenom i neosiguranom radniku u hercegnovskoj Palmi, odnosno nepodudaranju cijena na artiklima i na kasi u budvanskom Leros outletu, izdali po dva prekršajna naloga i izrekli novčane kazne od po 400 eura.

Rad bez odobrenja bio je razlog zbog kojeg je autoperionica Stojović u Danilovgradu zapečaćena uz zabranu obavljanja djelatnosti i novčanu kaznu od 55 eura.

Na osnovu iste prijave ove sedmice je sa 55 eura kažnjena i automehaničarska radnja Roki Đonović u Podgorici. Inspektori su zbog neizdavanje fiskalnih računa zabranili obavljanje djelatnosti pljevaljskoj prodavnici obuće Velur i izrekli novčanu kaznu od 55 eura.

Ove sedmice je frizerskom salonu Nedžad u Tuzima privremeno zabranjeno obavljanje djelatnosti do otklanjanja nepravilnosti, uz prekršajni nalog, na osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa.

Inspektori su izdali zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i donijeli rješenje o otklanjanju nepravilnosti na osnovu prijave da D.D. iz Herceg Novog nije izdavao fiskalne račune za popravku vozila.

Preduzeću Delporto je, prilikom kontrole na osnovu prijave o nelegalnom postavljanju buradi, naloženo otklanjanje nepravilnosti, dok je prijava o nelegalnom radu hercegnovskog Gugi comerca proslijeđena Komunalnoj policiji.

Prilikom kontrole po osnovu prijave o obavljanju nelegalnih građevinskih radova u Ulcinju, ispektori nijesu zatekli investitora, već su mu naložili da se pojavi u prostorijama Uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori su utvrdili da investitor koji je prijavljen za uzurpaciju zemljišta u Ulcinju nema građevinsku dozvolu, zbog čega je izdato rješenje o rušenju, dok u slučaju prijave nelegalne gradnje u Baru nijesu mogli obaviti kontrolu, jer je pritužba bila nepotpuna. Ove sedmice je obustavljena gradnja na Rosama i Mirištu, jer su inspektori utvrdili da za to nema građevinske dozvole.

U okviru kampanje je ove sedmice evidentirana i pritužba na Klub penzionera Nino u Karuču, zbog postojanja nelegalnih kaveza za uzgoj pastrmke. Inspektori su Klubu penzionera naložili da pribavi nophodne dozvole, saglasnosti i uslove za uzgoj ribe.

Inspektori ove sedmice nijesu mogli obaviti kontrolu podgoričke firme Elbox i frizerskog salona u blizini Mašinske škole u Podgorici, jer se prijavljeni objekti ne nalaze na navedenim adresama. Slično je bilo i sa preduzećem Dukat iz Podgorice i Limenka 1 i 2 u Zagoriču, koji nijesu radili u vrijeme kada su inspektori izašli na teren.

Inspektori su prilikom kontrola po osnovu dvije prijave protiv više osoba iz Nikšića za nelegalnu eksploataciju i prodaju šljunka, kao i za nelegalne građevinske radove u Podgorici, utvrdili da za to nije nadležan Odsjek za inspekciju za vode. Utvrđeno je i da Odsjek za inspekciju rada nije nadležan za prijavu o neuplaćenom osiguranju zaposlenim u Haus majstoru.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u 27 od ukupno 50 pritužbi na koje su građani dobili odgovor. Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole hemijske čistionice Maxi Clean u Podgorici, kafića Kastro i Artik, diskonta Klika, prodavnice zavjesa Aleksandra u Gintašu i čarapa Be Happy i Yayla, preduzeća Chic, Higijene prostora, objekta M.Đ u Dahni, kao i frizerskih salona Emir i u blizini picerije Sicilija u Podgorici.

Nepravilnosti nijesu utvrđene ni prilikom kontrola prodavnica Laković i Kovači u Podgorici, Nacionalnog parka Biogradska gora, preduzeća Žtan Nikšić, Okvir Berane, Oaza Herceg Novi i Tropikana 2 u Budvi. Inspektori nijesu utvrdili nepravilnosti ni na osnovu prijava o nelegalnoj gradnji u Herceg Novom, Tivtu, Baru i Ulcinju, kao i o eksploataciji pjeska sa centralne plaže u Budvi.

Od ukupno 62 pritužbe, koliko ih je evidentirano od ponedjeljka, 12 nije dobilo odgovor. Te pritužbe su se uglavnom odnosile na deponije smeća, nelegalno odlaganje otpada i nepropisno parkiranje.

Kampanja Budi odgovoran, koju su krajem decembra pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, trebalo bi da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Iz Ministarstva finansija najavljeno je da će biti uvedena i nova kategorija nepravilnosti koje će građani moći da prijavljuju tokom predstojeće turističke sezone pod nazivom Nepravilnosti na kupalištima.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajt www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: