Nova uprava traži od nadležnih da omoguće rad fonda Trend

"Zbog tehničke greške je otežano nastupanje prema trećim licima jer je u CRPS i dalje kao izvršni direktor Društva za upravljanje naveden Mihailo Madžarević"
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2014. 09:50h

Nova uprava Trenda očekuje da nadležni državni organi otklone nastale administrativne barijere i omoguće im da sprovedu transformaciju fonda i donose potrebne odluke u interesu oko deset hiljada akcionara.

Predsjednik Odbora direktora Društva za upravljanje investicionim fondom Trend, Balša Čavlović, objasnio je da je, tehničkom greškom u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), fondu onemogućeno normalno funkcionisanje.

"Zbog tehničke greške je otežano nastupanje prema trećim licima jer je u CRPS, uprkos nekoliko dopisa i prijava koje smo predali, i dalje kao izvršni direktor Društva za upravljanje naveden Mihailo Madžarević koji više nema udjela u Trendu, i koji odavno nije izvršni direktor Društva za upravljanje Trendom“, rekao je Čavlović agenciji Mina-business.

Da bi se to ispravilo, kako je dodao, zatraženo je rješenje Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa CRPS, koje će poništiti staro rješenje kojim je Madžarević imenovan za likvidatora fonda. Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) je odluku o likvidaciji proglasila nezakonitom, a to potvrdio Upravni pa Vrhovni sud Crne Gore, ali i pored toga je povučena na Skupštini akcionara fonda održanoj u maju ove godine.

U portfoliju Trenda značajan udio imaju preduzeća Trend Korali iz Sutomora i Poslovno-logistički centar (PLC) Morača – nekadašnji Titeks

"Nadamo se da će, poslije skoro tri godine od donošenja novog Zakona i upornog odbijanja prethodnog menadžera Mihaila Madžarovića da poštuje crnogorske propise, konačno Fond biti vraćen u zakonske okvire i nastaviti da posluje u interesu oko deset hiljada građana Crne Gore koji su vlasnici 50 odsto fonda i više stranih investitora koji su vlasnici druge polovine fonda“, kazao je Čavlović.

U portfoliju Trenda značajan udio imaju preduzeća Trend Korali iz Sutomora i Poslovno-logistički centar (PLC) Morača – nekadašnji Titeks.

Skupštine akcionara Trend Korala i PLC Morača zakazane su za 30. jun, a samog Fonda za 21. jul.

„Do tada se moraju riješiti sva otvorena pitanja, a posebno ističemo da bi Ministarstvo finansija do tog roka trebalo donijeti odluke i okončati postupke koji se kod njih vode, jer rokovi za to polako ističu. Zbog akcionara, možda je potrebno objasniti da, kako sada stvari stoje, čovjek koji nema vlasništvo u fondu, i onaj koga nijesu akcionari izabrali da ih predstavlja, zahtijeva od Ministarstva finansija da mu omogući da rasprodaje imovinu Fonda", dodao je Čavlović.

Skupštine akcionara Trend Korala i PLC Morača zakazane su za 30. jun, a samog Fonda za 21. jul

"Stoga, ima mjesta osnovanoj sumnji da se nelegalno želi prigrabiti korist, na što ukazuju i neka prethodna iskustva kojih su bili svjesni akcionari. To je situacija u kojoj se malo ko našao u Crnoj Gori. No, ona je sada značajno različita, jer su u fond ušli drugi - strani investitori, koji žele da iskoriste sva zakonska rješenja Crne Gore u toj oblasti, kako bi zaštitili svoje i interese ogromnog broja akcionara što će, kako vjeruju, prepoznati u Ministarstvu finansija čija se odluka uskoro očekuje“, kazao je Čavlović.

Prema njegovim riječima, menadžment fonda Trend će, nakon preuzimanja upravljanja zavisnim kompanijama, koje su u relativno lošem stanju, raditi na tome da se tim firmama posveti više pažnje, da se popravi poslovanje i dovedu novi investitori.

Takođe, kako je dodao Čavlović, ono što će da bude apsolutni prioritet u daljem radu jeste upravljanje Fondom u cilju povećanja njegove vrijednosti i sticanje povjerenja investitora kako bi se sve to reflektovalo u većoj vrijednosti akcija fonda, odnosno povećanju imovine svih skoro deset hiljada akcionara.

"To je krajnji cilj svih aktivnosti koje sprovodimo i najbolji način da se izmjeri rezultat rada i posvećenosti", saopštio je Čavlović.

On je dodao da je u posljednjih godinu, od kada su američki investitori počeli da kupuju akcije Trenda, njegova vrijednost povećana više od 100 odsto.

"Amerikanci imaju namjeru da i dalje investiraju, ali sve zavisi od institucija kako će riješiti postojeći problem i pokazati da postoji vladavina prava, jer to je ono što je američkim investitorima najbitnije – da se znaju pravila i da se pravila poštuju. To je prethodne sedmice u intervju saopštio i potpredsjednik Vlade Igor Lukšić“, poručio je Čavlović.

Američki fondovi Kingstown Partners Master, Newtyn Partners, Ktown LP, Kingstown Partners II, Newtyn TE Partners i Frontier Market Select Fund II, su u januaru od Hypo Alpe Adria banke za 3,6 miliona EUR kupili udio u Trendu i 100 odsto u Društvu za upravljanje tim fondom.

Novi vlasnici Trenda saopštili su da žele da nastave da upravljaju portfeljom i imovinom fonda u interesu svih deset hiljada akcionara, uvećavaju imovinu i dodatno ulažu u Crnu Goru kroz fond nakon postupka transformacije.

Ovo je jedna od najvećih američkih investicija na crnogorskom tržištu kapitala od 2007. godine.

Bonus video: