Fiskalna politika biće usmjerena na stabililnost javnih finansija

Poreski dug je, prema podacima Poreske uprave (PU), smanjen sa 354 miliona eura, koliko je iznosio na početku prošle godine, na oko 330 miliona eura na kraju februara
132 pregleda 3 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock
euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.06.2014. 14:20h

Fiskalna politika u narednom periodu biće usmjerena na stabililnost javnih finansija, čija je osnovna determinanta javni dug, čemu bi trebalo da doprinese set mjera sistemskog karaktera, ocijenjeno je iz Ministarstva finansija.

"Implementacijom mjera fiskalne konsolidacije stvaraju se preduslovi za veći privredni rast, bolju naplatu prihoda i opreznu potrošnju, doprinosi se smanjenju javnog deficita i posljedično nivoa javnog duga”, navodi se u Proljećnoj analizi makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi, koju je u četvrtak usvojila Vlada.

Set mjera se, kako je objašnjeno, odnosi na uređenje sistema zarada u javnom sektoru, nalaženje modela za veći nivo održivosti penzijskog sistema, oštrije kazne za prekršioce, poreske i carinske olakšice za uredne obveznike, otpis kamate za jednokratnu otplatu duga, naplatu poreskog duga imovinom dužnika i racionalizaciju javnih nabavki. Tim mjerama su predviđena i dodatna poreska opterećenja na imovinu koja nije stavljena u funkciju, nelegalno izgrađene objekte, neprodate stanove i imovinu koja ne služi za sticanje dodatnih prihoda.

Kvalitet javnih finansija u ovoj godini, kako je ocijenjeno, karakteriše nastavak fiskalnog prilagođavanja i racionalizacije budžetske potrošnje, kao i njihovo usklađivanje sa regulativom i praksom u EU.

"Poreska politika u Crnoj Gori je usmjerena na kreiranje konkurentnog i stabilnog poreskog sistema koji se bazira na jednostavnim i jasnim zakonskim rešenjima i procedurama, konkurentnim poreskim stopama, što manjem broju poreskih izuzeća i odbitaka i većoj disciplini obveznika”, navodi se u Analizi koju je pripremilo Ministarstvo finansija.

Mjere za suzbijanje sive ekonomije, kao jednog od prioriteta Ministarstva finansija u ovoj godini, usmjerene su na unaprijeđenje poreske discipline i proširenje poreske baze. Donesen je Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije za ovu godinu, koji predviđa nultu stopu tolerancije, kao i poštovanje principa neselektivnosti i pune transparentnosti, uz primjenu rigoroznije kaznene politike.

Poreski dug je, prema podacima Poreske uprave (PU), smanjen sa 354 miliona eura, koliko je iznosio na početku prošle godine, na oko 330 miliona eura na kraju februara.

"Na to je uticala i Uredba o naplati poreskih potraživanja imovinom obveznika, čime se omogućilo da preduzeća koja imaju poreski dug veći od 100 hiljada eura mogu ponuditi imovinu za izmirenje”, saopšteno je u Analizi.

Predstavnici Ministarstva su kazali i da je konsolidovanje finansija u lokalnim samoupravama počelo donošenjem planova konsolidacije lokalnih javnih finansija, koji predviđaju racionalizaciju broja zaposlenih, snižavanje nivoa zarada, plaćanje poreskih obaveza i smanjenje zaduženosti opština.

Oni su podsjetili da je u aprilu donesen novi Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti u cilju unaprijeđenja ukupnog sistema javnih finansija i harmonizacije propisa sa evropskim.

"U skladu sa pravnom tekovinom EU, uvode se numerička fiskalna pravila predviđena Mastrihtškim kriterijumima, koja se odnose na nivo deficita i duga, kao i uvođenje srednjoročnog budžetskog okvira”, navodi se u Analizi.

Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti predviđa dalje unaprjeđenje sistema javnih finansija kroz jačanje fiskalne odgovornosti, transparentnosti i srednjoročne i dugoročne održivosti javnih finansija.

Bonus video: