Gvozdenović posjetio gradilište na Luštici: Prvo marine i stanovi, pa temelji za hotel

„Luštica Bay spada u projekte koji podižu kvalitet crnogorskog turizma"
106 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2014. 13:08h

Ministar održivog razvoja I turizma Branimir Gvozdenović boravio je danas u radnoj posjeti kompaniji “Luštica Development” u Tivtu koja u Krtolima gradi veliki turistički resort nazvan Luštica Bay.

Do sada je u taj projekat uloženo preko 50 miliona eura, a Gvozdenović i gradonačelnik Tivta Ivan Novosel juče su se mogli i lično uvjeriti u napredak radova na prvom dijelu stambenog naselja Marina Village i lukobranu prve od dvije marine kompleksa Luštica Bay.

O do sada urađenom na počecima realizacije najambicioznijeg nekretninsko-turističlkog projekta u ovom dijelu svijeta, preko 1,1 milijardu eura vrijednom kompleksu Luštica Bay, Gvozdenovića I Novosela upozna je izvršni direktor “Luštice Development” Ihab Kamel. U toku je gradnja prvih deset stambenih zgrada sa 72 luksuzna apartmana u budućem takozvanom Marina Village-u na obali u zalivu Trašte, a prije par mjeseci krenula je i izgradnja glavnog lukobrana prve od dvije marine u kompleksu Luštica Bay.

„Pred nama je veoma izazovan posao jer gradimo marinu na potpuno neuređenoj prirodnoj obali. U toku je gradnja glavnog lukobrana dugačkog 407 metara koji ćemo završiti do kraja godine, a odmah zatim počinje i gradnja sekundarnog lukobrana dugog 210 metara na istočnoj strani marine, kao i obalnog zida i šetališta duž akuelnih kamenih hridi ispod Marina Village-a.

Ukupno će u ove objekte biti ugrađeno preko milion tona kamena i 25 hiljada tona betona. Već smo počeli i izradu ukupno 2.710 betonskih kesona pojedinačne težine od 10 do 12 tona, koji će se koristiti u narednim fazama izgradnje lukobrana.“- obrazložio je direktor izgradnje „Luštica Developmenta“ Magdi Kilini.

Procijenjena vrijednost izgradnje nove marine koja će imati 173 veza za jahte dužine od 30 do 70 metara je 25 miliona eura, a posebnna upečatljivost ovog objekta je što će u njemu netaknuta ostati aktuelna prirodna mala morska pećina u zapadnom dijelu marine, a čiji će otvor biti premošćen mostom i na taj način povezan sa okolnim djelovima obalnog zida i šetališta duž marine.

„Luštica Bay spada u velike projekte koji dodatno podižu kvalitet crnogorskog turizma u globalnim okvirima. Mi posvećujemo punu pažnju razvoju jahting turizma jer Crna Gora postaje sve više prepoznata kao destinacija za ovaj segment turističke ponude.

Osnovna stvar koju očekujemo na projektu Luštica Bay je da marina koja je u graditeljskom smislu veliki izazov jer se gradi na potpuno nepristupačnom terenu, kao i ostali sadržaji, bude završena u predviđenim rokovima", kazao je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

On je dodao da će nakon završetka marine i prve faze nekretnina za prodaju krajem 2016-početkom 2017, na Luštici početi i izgradnja prvog od nekoliko ovdje planiranih većih hotela.

“Ovako veliki projekti su nešto što dodatno podiže konkurentnost crogorskog turizma u svjetskim okvirima. Zahvaljujući ovako organizovanim projektima Crna Gora ima ozbiljnu turističku i ekonomsku perspektivu u narednom periodu", uvjeren je Gvozdenović.

Inače, kada sve što je planirala kompanija “Luštica Development” iz koje stoji egipatsko-švajcarski konzorcijum “Orascom” bude završeno, od ukupno 690 hektara površine u cijelom kompleksu Luštici Bay, samo će 6 odsto biti naseljeno, a preostalih 94 odsto će ostati netaknuta priroda. U okviru tih 6 odsto biće izgrađeno više od 1.000 stanova, preko 500 stambenih vila i kuća, sedam hotela, golf teren, kao i dvije marine i drugi objekti koji će upotpuniti izgled i funkcionalnost ovog turističkog grada.

Galerija

Bonus video: