Umjesto za hiljade eura dnevno, jahte u Tivatskom zalivu usidrene za džabe

Da se samo „Luna“ veže u Portu, njen vlasnik bi marini plaćao 2.860 eura dnevno, od čega 7% ide u državni budžet na ime PDV-a
93 pregleda 22 komentar(a)
Luna, Tivatski zaliv,, Foto: Siniša Luković
Luna, Tivatski zaliv,, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.06.2014. 16:04h

Da biti bogat istovremeno i ne znači i ne biti škrtica, svakodnevno se mogu uvjeriti Tivćani, gledajući na akvatorij Tivatskog zaliva u neposrednoj blizini centra grada i marine Porto Montenegro.

Već nekoliko dana tu je usidreno desetak jahti, od 18-metarske „Milene“ pod zastavom Austrije, do čak 115 metara duge i 140 miliona eura vrijedne „Lune“ Romana Abramoviča.

Nijedna od tih jahti za višednevni boravak na sidru ne plaća ama baš ništa, jer u Tivatskom zalivu trenutno ne postoji zvanično registrovano sidrište niti ono ima svog operatera.

Da se samo „Luna“ veže u Porto Montenegro koji ima kapacitete da bez problema prihvati tu jahtu, njen vlasnik bi marini plaćao 2.860 eura dnevno, od čega 7 posto ide u državni budžet na ime PDV-a.

Da se samo „Luna“ veže u Porto Montenegro koji ima kapacitete da bez problema prihvati tu jahtu, njen vlasnik bi marini plaćao 2.860 eura dnevno, od čega 7 posto ide u državni budžet na ime PDV-a

Elitna tivatska marina Porto Montenegro nema svoje sidrište i tek očekuje da za njega dobije dozvolu od resornog ministarstva.

Takav „vakuum“ koriste brojni više ili manje bogati strani jahtaši koji svoje nerijetko i po više desetina miliona eura vrijedne brodove dovode u Tivatski zaliv i besplatno danima drže na sidru. To je slučaj sa luksuznom 54-metarskom motornom jahtom „Sea Gull II“ pod zastavom Malte, a koja pripada hrvatskom tajkunu Juroslavu Buljubašiću. Njegov brod koji se ljeti često čarteruje po Jadranu, već danima je usidren u uvali Polje, istočno od ostrva Sveti Marko, a „Sea Gull-u II“, društvo tamo pravi i 22 metra duga britanska jedrilica „Kealoha 8“.

I akvatorijum sa sjeverne strane Porto Montenegra počeo se pretvarati u nelegalno sidrište, pa tako Tivćani i turisti već nekoliko dana na samo par stotina metara od rta Seljanovo gledaju 28 metara dugu njemačku motornu jahtu „Eternity“

Njima se na samo 50-tak metara od Pine na sidru prudružila još jedna manja jedrilica, pa turistički i drugi brodovi koji redovno isplovljavaju ili uplovljavaju u Tivat, na veliko nezadovoljstvo svojih posada, moraju voziti pravi slalom između nepravilno usidrenih jahti.

Da stvar bude kompletna, i akvatorijum sa sjeverne strane Porto Montenegra počeo se pretvarati u nelegalno sidrište, pa tako Tivćani i turisti već nekoliko dana na samo par stotina metara od rta Seljanovo gledaju 28 metara dugu njemačku motornu jahtu „Eternity“.

Da bi inspektori bezbjednosti plovidbe ovih dana u Tivtu trebali imati pune ruke posla pokazuje i primjer strane jedrilice koja je juče bila vezana na Pinama, a koja umjesto po propisima obevezne crnogorske, sa desne strane glavnog jarbola vije zastavu Hrvatske, kao i potpuno neobilježene i u karte neucrtane velike metalne konstrukcije skijališta na vodi u akvatorijumu kod rta Župa, a koje nije obilježeno kao navigacijska opasnost.

Bonus video: