Državni dug 56,6 odsto BDP-a

Od ukupnog državnog duga na unutrašnji se odnosi 588,1 milion ili 16,7 odsto BDP-a, dok je dug prema nerezidentima 1,4 milijarde ili 39,9 BDP-a
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.06.2014. 20:03h

Državni dug na kraju aprila ove godine iznosio je 1,99 milijardi eura ili 56,6 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Državni dug je 0,5 procentnih poena manji u odnosu na prethodni mjesec, navedeno je u Proljećnoj analizi makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi za ovu godinu koju je danas usvojila Vlada.

Od ukupnog državnog duga na unutrašnji se odnosi 588,1 milion ili 16,7 odsto BDP-a, dok je dug prema nerezidentima 1,4 milijarde ili 39,9 BDP-a.

"U ovoj godini doći će do rasta duga uslijed potrebe finansiranja budžeta. Predviđeno je oko 200 miliona EUR za finansiranje budžetske potrošnje, dok je Zakonom o budžetu za ovu godinu, utvrđena mogućnost zaduženja do 240 miliona", navodi se u Analizi koju je pripremilo Ministarstvo finansija.

Ukoliko navedene projekcije, kako se dodaje, budu ostvarene, uz ostvarene prihode po osnovu privatizacije i donacije, očekuje se da će na kraju godine biti obezbijeđeni depoziti od oko 30 miliona EUR. Depoziti će biti iskorišćeni za finansiranje deficita i otplate duga u narednoj godini.

Istovremeno, u navedenom periodu, projektovano je i povlačenje sredstava po ostalim finansijskim aranžmanima, koji će iznositi oko 40 miliona eura godišnje.

"U cilju boljeg pozicioniranja Crne Gore na međunarodnom tržištu kapitala a, samim tim, i lakšem i jeftinijem pristupu izvorima finansiranja, nastavljaju se aktivnosti koje se odnose na oblast upravljanja javnim dugom. U tom smislu, intenzivirane su aktivnosti koje se odnose na analizu troškova obaveza i preduzimanje mjera koje bi dovele do smanjenja troškova po osnovu servisiranja duga", kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: