Kavarić: Italija ima ogromne deficite struje, pa ćemo tamo izvoziti

"Naša ambicija je da budemo regionalno čvorište za razmjenu električne energije", rekao je Kavarić
6 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Arhiva Vijesti
Vladimir Kavarić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.06.2014. 10:30h

Električna energija iz Crne Gore, nakon podmorskog povezivanja sa Italijom, više će se izvoziti za tu državu, koja ima ogromne deficite, posebno kada je riječ o zelenoj energiji, saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Kavarić je u intervjuu američkom časopisu The American Times rekao da je kabl projektovan za razmjenu električne energije u oba pravca.

"Ipak, više će se izvoziti iz Crne Gore za Italiju. Cijene električne energije za potrošače je znatno viša nego u našem regionu i time je ova mreža atraktivna za obje strane", saopštio je Kavarić.

Prema njegovim riječuma, projekat je od izuzetnog značaja ne samo u pogledu privremenih zapošljavanja, već zato što se njime pruža mogućnost za čitav niz budućih investicija u okviru sektora.

"Naša ambicija je da budemo regionalno čvorište za razmjenu električne energije. Ta inicijativa nudi stanovnicima istočnog Balkana atraktivnu novu rutu za istočnu Evropu kroz Italiju, a time, naravno, i ogromno tržište za prodaju u Italiji", naveo je Kavarić.

On je podsjetio da je vrijednost projekta blizu 900 miliona eura, od čega 800 miliona obezbjeđuje italijanska strana, a ostatak Crna Gora.

"Kompanija Terna je odgovorna za izgradnju postrojenja na italijanskoj teritoriji, kao i za dio postrojenja u regionu crnogorskog primorja i postavljanje kabla koji ih povezuje", rekao je Kavarić.

Kabl će biti postavljen do 2016.

Crna Gora je, kako je naveo, odgovorna za poboljšanje povezane distributivne mreže u okviru crnogorskih granica i za komunikaciju sa susjednim zemljama, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom (BiH), kako bi se unaprijedila dodatna mrežna infrastruktura na mjestima gdje je albanska strana već postavila potrebnu infrastrukturu.

"U skladu sa zajedničkim naporima i predloženim rokovima, kabl bi trebalo da je postavljen do 2016. godine, sa postrojenjem na crnogorskoj strani čije građenje je planirano za početak ljeta ove godine, a tenderi za ove radove su spremni", precizirao je Kavarić.

Kavarić je na pitanje koje prateće investicije postoje u Crnoj Gori koje mogu doprinijeti proizvodnji električne energije odgovorio da se država trenutno nalazi u finalnoj fazi pregovora između Eektroprivrede (EPCG) i ponuđača iz privatnog sektora za rekonstrukciju termoelektrane Pljevlja, odnosno izgradnje drugog bloka.

"Upravo ovih dana dolaze ponuđači iz Češke i Kine i vjerujemo da ćemo u narednim mjesecima potpisati ugovor", saopštio je Kavarić.

On je podsjetio i da je nedavno zatvoren tender za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa na crnogorskom podmorju i da su do 15. maja, do kada je bio krajnji rok, pristigle tri ponude od šest kompanija.

"Te kompanije su ukupno ostvarile više od 70 milijardi doalra u prošloj godini i postigle profit od deset milijardi USD. One posluju u više od 80 zemalja širom svijeta. Očekujemo da će procedura razmatranja ponuda i izbora partera biti završena do kraja ove godine", dodao je Kavarić.

Vlada radila na transparentnosti tenderske procedure

Prema njegovim riječima, taj tender je za Crnu Goru nešto potpuno novo, zbog čega je Vlada radila na izradi novih pravnih akata kako bi osigurala fer i transparentnu tendersku proceduru, u skladu sa pretpristupnom fazom pregovora za ulazak u EU.

"Ti pravni akti su zasnovani na industrijskim standardima za istraživanje i eksploataciju, takozvani “Norveški model.” Ne postoji ograničen broj izabranih ponuđača, nego je izbor zasnovan na kvalitetu koji omogućava da nekoliko izvođača postigne maksimalnu efikasnost", objasnio je Kavarić.

Pravni akti, kako je naveo, stvaraju čvrstu osnovu za jasna pravila i parametre za dobijanje udjela u slučaju pronalaženja nafte ili gasa.

"To znači da su pregovori jednostavni i direktni, ne ostavljajući prostora za nedoumice u pogledu udjela Vlade i slično", kazao je Kavarić.

Kavarić je saopštio da se Vlada priprema da ponudi veoma dobre podsticaje za one koji počinju rad u industrijskoj proizvodnji.

On je rekao da Vlada već 15 godina radi na stvaranju klime koja pogoduje investitorima, počev od poreske politike, do sveobuhvatnog zakonskog okvira koji uređuje zaštitu prava vlasništva i slobodu trgovine i kretanja kapitala.

"Tu mislim na preradu hrane, preradu metala i ostalo. Radimo na razvoju industrijskih zona širom zemlje. U ovim zonama postoje poreske olakšice, koje su uglavnom zasnovane na specifičnim potrebama investicije i prilagođene potrebama investitora", rekao je Kavarić.

On je podsjetio da je podgorički Privredni sud nedavno završio stečajni postupak u nikšićkoj Željezari, gdje je sve operacije preuzeo turski investitor.

"Nadamo se da taj proces uskoro biti završen i u aluminijumskoj industriji. Ovdje se radi o komplikovanoj i staroj industriji koja iziskuje puno energije. Ipak, optimisti smo i vjerujemo da ova investicija može preokrenuti stanje industrije čelika u Crnoj Gori", poručio je Kavarić.

On je rekao da Vlada već 15 godina radi na stvaranju klime koja pogoduje investitorima, počev od poreske politike, do sveobuhvatnog zakonskog okvira koji uređuje zaštitu prava vlasništva i slobodu trgovine i kretanja kapitala.

"Što se tiče sektora za ulaganja, izdvajaju se tri oblasti kao konkurentne - turizam, energetika i poljoprivreda", zaključio je Kavarić.

Bonus video: