Muk poziva RAE da ne prevagne interes A2A: Nema osnova da struja poskupi

„Samo da RAE i dalje ne štiti interes A2A dok se ne zna sudbina ugovora sa CG"
0 komentar(a)
EPCG, Foto: Luka Zeković
EPCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.06.2014. 18:08h

Ne vidimo osnov za povećanje cijene struje za domaćinstva, rekao je Stevo Muk, predstavnik grupe građana iz dijela nevladinog sektora koja odluke regulatora osporava pred Upravnim sudom. Odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) počeo je da utvrđuje da li će od 1. avgusta cijena struje biti promijenjena.

Prvobitna projekcija RAE je da će biti povećana 5,7 odsto, ali u konačnom može da bude drugačija korekcija, kao i da dođe do pada cijene.

“Nadamo se da je Odbor Regulatorne agencije za energetiku odustao od strategije linearnog povećanja cijena struje. Očekujemo da će se cijena formirati u skladu sa zakonom i podzakonskom propisima, odnosno na osnovu stvarnih i opravdanih troškova energetskih kompanija”, izjavio je Muk “Vijestima”. On je naglasio da RAE treba da uzme u obzir pozitivne efekte izvoza električne energije koji su vidljivi u pozitivnim rezultatima poslovanja većinski državne Elektroprivrede, kojom upravlja italijanski A2A. Na ruku EPCG je išlo što od prošle godine zarađuje od izvoza struje koju ne “guta” KAP zbog drastično smanjene proizvodnje.

“Plašimo se da će RAE i dalje da štiti interes EPCG odnosno A2A, naročito u situaciji kada je nejasno kako će se dalje razvijati odnosi između države i A2A, kakva je sudbina ugovora i na koji način će cijena struje biti (kao što jeste) faktor tih pregovora”, upozorio je Muk.

Petogodišnji ugovor Vlade i italijanskog partnera o upravljanju EPCG ističe krajem ove godine, a A2A insistira na većoj cijeni struje. Muk je ocijenio neosnovanim najave RAE da cijena mora da raste da bi se usaglašavala sa cijenama u zemljama Evropske unije. U pojedinim zemljama EU cijena je niža od crnogorske.

“I dalje vjerujemo da je to naopaka teza i strategija RAE. Suprotna je javnom interesu i zaštiti interesa potrošača”, naglasio je Muk. On je izrazio bojazan da bi u konačnom definisanje cijene za Kombinat aluminijuma moglo uticati na zahtjeve EPCG prema regulatoru, pa indirektno i na cijenu struje za ostale potrošače. KAP u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, te EPCG i Prenos nijesu se do sada dogovorili o cijeni struje od 38 eura po megavat-satu. Cijena struje za domaćinstva od avgusta prošle godine iznosi 8,32 centa po kilovat-satu odnosno 9,9 centi sa porezom na dodatu vrijednost. Ako bi je RAE povećao prema prvobitnoj kalkulaciji, dostigla bi 8,8 centi po kilovat-satu, odnosno 10,5 centi sa PDV-om. Prošlog avgusta, iako je regulator prvobitno predvidio rast od 6,17 odsto, cijena je povećana 2,4 odsto. Iv.G.

Bonus video: