WEF: Crna Gora prema konkurentnosti bolja od većine kandidata za EU

Prosjek na nivou 28 članica EU je 4,56 poena, pri čemu najkonkurentnija Finska ima 5,7, a najmanje konkurentna Rumunija 3,64
1 komentar(a)
ekonomija, Foto: Shutterstock.com
ekonomija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.06.2014. 15:22h

Crna Gora prema konkurentnosti, sa 4,07 poena, nadmašuje većinu zemalja srednje i istočne Evrope, navodi se u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

U izvještaju pod nazivom Izgradnja konkurentnije Evrope, ocijenjeno je da crnogorsku ekonomiju karakteriše podsticajno okruženja za preduzetništvo, iznad prosjeka EU i daleko ispred ostalih zemalja kandidata.

Iz WEF-a su podsjetili da se biznis u Crnoj Gori pokreće za kratko vrijeme i uz nekoliko administartivnih procedura, ali da zemlja ipak treba da odgovori na nekoliko izazova.

"Zemlja treba da odgovori na izazove u vezi sa digitalnom agendom i tržištem rada i smanji nezaposlenosti mladih, koja je dramatično porasla u 2012. godini, na 41 odsto. U budućnosti, dalji koraci će biti potrebni za izgrađivanje na znanju zasnovane ekonomije, uključujući napredak u inovacijama, obrazovanju i osposobljavanju", navedeno je u izvještaju koji obuhvata zemlje članice EU i kandidate, zatim napredne ekonomije i glavne ekonomije u razvoju odnosno članice grupe BRICS (Brazil, Kina, Indija, Rusija).

Među zemljama kandidatima za EU najbolje je plasiran Island sa 5,15 poena od maksimalnih sedam. Slijede Crna Gora sa 4,07 poena, Turska sa 3,83, Makedonija sa 3,62 i Srbija sa 3,46 poena.

Prosjek na nivou 28 članica EU je 4,56 poena, pri čemu najkonkurentnija Finska ima 5,7, a najmanje konkurentna Rumunija 3,64.

Crna Gora je, kada je u pitanju rangiranje po oblastima, odnosno inkluzivnom i održivom rastu među zemljama kandidatima na trećoj poziciji.

Ispred su Island i Makedonija, dok je na četvrtom mjestu Srbija, a posljednja je Turska. Crna Gora je u oblasti inkluzivnog rasta dobila 4,16 poena od sedam, tržišta rada i zaposlenosti 3,69, socijalne inkluzije 4,62, a održivog rasta i ekološke održivosti po 4,76.

Izveštaj o konkurentnosti WEF radi na dvije godine i u njemu se ocjenjuje napredak Evrope u poboljšanju konkurentnosti baziran na strategiji Evropa 2020.

To je drugi po redu izvještaj, a WEF će nastaviti da ih radi do kraja decenije. Desetogodišnju strategiju Evropa 2020 Evropska komisija (EK) je pokrenula u martu 2010. godine.

Bonus video: