Prodaja KAP-a: Novi početak ili put u staro gvožđe

Od 1. jula, najavio je novi vlasnik, biće mjesta samo za 300 radnika od 720, dok bivši vlasnik Oleg Deripaska očekuje da će proizvodnja biti ugašena, a fabrika izrezana u staro gvožđe
128 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2014. 07:28h

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Veselin Perišić i vlasnik Uniproma Veselin Pejović potpisali su juče ugovor o kupoprodaji imovine KAP-a od 28 miliona eura.

Od 1. jula, najavio je novi vlasnik, biće mjesta samo za 300 radnika od 720, dok bivši vlasnik Oleg Deripaska očekuje da će proizvodnja biti ugašena, a fabrika izrezana u staro gvožđe.

Perišić je izjavio da kupac ima obavezu da za 30 dana uplati novac, nakon čega će mu Uprava za nekretnine, prema rješenju stečajnog sudije, prepisati vlasništvo KAP-a.

Na pitanje “Vijesti” da li postoji bojazan da ugovor bude poništen naknadno na sudu jer je prekoračen rok za njegovo zaključenje, Perišić je odgovorio da rokovi iz oglasa nijesu bili zakonski obavezni već instrukcioni.

“Bitno je da je taj rok prekoračen uz saglasnost obje strane. Mnogo je bilo krupnih pitanja i problema koje je trebalo riješiti”, dodao je Perišić.

Pejović je kazao da je kupio imovinu i da nije imao obavezu da preuzima nijednog, a ne 300 radnika.

“Za ostale Vlada i Ministarstvo ekonomije rade socijalni program. Za to se njima ipak morate obratiti”, dodao je Pejović.

Iz Vlade je “Vijestima” nezvanično rečeno da će isplata otpremnina početi kada se radnici dogovore i kada bude utvrđen tačan broj onih koji će biti višak. Tada će se znati i precizan iznos koji će isplatiti. Ne postoji zakonska obaveza za isplatu otpremnina nakon stečaja, ali je Vlada to radila u slučaju Željezare i drugih firmi.

Predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić kazao je da će se izboriti za što bolji socijalni program i da će od novog vlasnika tražiti da prije ulaska u KAP ponudi svoje uslove zaposlenima. On je ranije naveo da će tražiti veće otpremnine nego što su do sada dijeljene jer radnici ne odlaze u penziju već na Biro. U sličnim slučajevima do sada su dijeljene su otpremnine od šest do 15 hiljada eura.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je ovaj ugovor korak u pravcu oporavka KAP-a i da kupcu neće davati subvencije za struju.

Perišić je kazao “Vijestima” da će prvo od prihodovanih 28 miliona isplatiti povjerioce prvog isplatnog reda (zaposleni) koji potražuju 4,5 miliona i drugi isplatni red gdje je Poreska uprava sa 3,3 miliona. Dio novca biće rezervisan za troškove stečajnog postupka i preostale sudske sporove, a od ostatka, koji će biti sigurno manji od 20 miliona, biće podijelen povjeriocima iz trećeg reda procentualno njihovom ukupnom potraživanju. Najveći povjerilac u trećem redu je Ministarstvo finansija sa 180 miliona, ruski CEAC, En plus i VTB banka sa 120 miliona, EPCG oko 44 miliona eura...

Pejović je ponovio da će Elektroliza nastaviti sa radom, te da će obezbijediti struju iz okruženja ukoliko Elektroprivreda ne prihvati da mu u narednih pet godina obezbijedi struju po cijeni od 38 eura po megavat času. Kazao je i da ne odustaje od predloženog biznis plana prema kojem će u KAP do 2018. biti uloženo 76 miliona a već ove godine 26 miliona u Elektrolizu i fabriku glinice. Naveo je i da fabrici želi vratiti stari sjaj kada je proizvodila godišnje 120.000 tona. Sada se proizvodi 30-35.000 tona.

CEAC Olega Deripske, koji je do uvođenja stečaja u KAP 8. jula prošle godine rukovodio tom kompanijom, saopštio je juče da je prodaju imovine Unipromu “scenario prvobitno isplaniran i usaglašen sa Vladom Crne Gore”, kao i da može izazvati nove tužbe. CEAC je protiv Crne Gore do sada pokrenuo dvije tužbe kojima traži 700 miliona.

Uniprom je u aprilu osnovao firmu za proizvodnju aluminijuma KAP Uniprom - Sahinler. Sahinler je najveći turski proizvođač aluminijuma koji je najavljivan kao mogući Unipromov partner u KAP-u.

Šehović: Samo da nije Solana sindrom

Hoću da vjerujem da stečajni postupak nikog nije inspirisao da pokuša da primijeni “sindrom ulcinjske Solane” kako bi čitav posao iskoristio samo kao paravan za dobijanje imovine odnosno zemljišta, da bi nakon prenamjene samo na njemu zaradio nemali novac. To je poručio poslanik SDP-a Damir Šehović.

Solanu je zbog zemljišta kupio Eurofond, koji vode osobe povezane sa biznismenom Veselinom Barovićem. Šehović očekuje da ugovor za KAP bude kraj netransparentne avanture i državnog rasipništva koje traje deceniju, a građane je koštalo nekoliko stotina miliona. “Odgovornost je na onima koji su neposredno upravljali stečajem i onima koji su se na sve načine potrudili da izbjegnu raspravu u parlamentu”, dodao je on.

Kaluđerović: Šamar Skupštini i građanima

“Zaključenje ovog ugovora je ne samo šamar Skupštini, već i žestoki udar na Ustavom garantovana prava i slobode građana Crne Gore”, kazao je poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović povodom prodaje KAP-a.

Opozicija i SDP su usvojili zakon po kojem je bilo moguće KAP prodati samo uspješnoj velikoj kompaniji uz saglasnost Skupštine, ali ga je Ustavni sud poništio. „Onemogućavanje Skupštine da javno raspravi o sveukupnoj problematici KAP-a, obezbijedili su oni pojedinci iz samog vrha vlasti koji duže od decenije pokrivaju ugovorne aranžmane KAP-a sa inostranim partnerima, koji su Crnoj Gori nanijeli direktnu ekonomsku štetu koja se mjeri milijardama dolara“, kazao je Kaluđerović. Poručio je da je tužilaštvo moralo da ispita raniji postupak privatizacije i ugovor o poravnanju jer sadrže elemente bića krivičnih djela. Poslanik Pozitivne Mladen Bojanić je prodaju KAP-a ocijenio kao “diktaturu stečajnog upravnika i Vlade”, podsjećajući da je premijer tako nazvao neispunjene zaključke parlamenta.

Radulović: Posljednja faza pljačkaške privatizacije

“Vrijeme istine mora doći! Oduzećemo mu prvo zemljište koje mu je poklonio Mugoša, a potom i ostalo što je poklonio Đukanović," stav je potpredsjednika Skupštine Branka Radulovića iz Demokratskog fronta.

„Ovo je posljednja faza pljačkaške privatizacije KAP-a kojom je država oštećena za više od 2 milijarde dolara. Sad je sve u rukama trećerazrednog Đukanovićevog tajkuna. Šta će biti sa opremom, radnicima, zemljištem? Ništa dobro za Crnu Goru”.

Predsjednica Sindikata: Odbićemo male otpremnine

Predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović poručila je juče da van fabrike neće čekati otpremnine, već prekobrojni hoće da su sigurni da će ih dobiti prije nego ih pošalju na Biro rada.

Poručila je da će odbiti niske otpremnine.

“Otvoreno je novo poglavlje za KAP i za njegove radnike. Novi vlasnik je, osim struje, dobio sve što je tražio od države. Sljedeći kojima će država 'morati' da izađe u susret su zaposleni, a po pitanju što većih otpremnina”, naglasila je Obradović, podsjećajući da je Vlada htjela bivšem vlasniku - CEAC-u da isplati 40 miliona.

Galerija

Bonus video: