Apelacioni sud odlučio: Zloković nema pravo na otpremninu

Bivši direktor Brodogradilišta tražio 43 hiljade eura za otpremninu nakon što je firma otišla u stečaj
356 pregleda 13 komentar(a)
Stanko Zloković, Foto: Nenad Mandić
Stanko Zloković, Foto: Nenad Mandić
Ažurirano: 29.08.2018. 05:26h

Apelacioni sud je u ponovljenom postupku potvrdio presudu Privrednog suda i odbio tužbeni zahtjev bivšeg direktora Jadranskog brodogradilišta Stanka Zlokovića da mu ova bivša firma za otpremninu uplati 43.051 eura.

Apelacioni sud utvrdio je da je Zlokovićev tužbeni zahtjev, odnosno priznavanje navedenog potraživanja neosnovan, da je prvostepeni sud pravilno cijenio odredbe parničnog postupka i, u novoj presudi, pravilno postupio prema prethodnim ukidnim razlozima dajući “jasne i valjane razloge” za novu presudu.

“U konkretnom slučaju, tužilac se nalazio na funkciji predsjednika Odbora direktora tuženog, kada je odbor direktora donio odluku da mu radni odnos prestaje, zbog ekonomskih i restrukturalnih promjena, a da prethodno nije donijet program, kojim bi se utvrdilo postojanje uslova, a sve suprotno zakonskoj odredbi kako to pravilno nalazi prvostepeni sud”, ističe se u novoj presudi tročlanog Apelacionog suda koji je potpisala njegova predsjednica Katarina Đurđić.

Sudija Apelacionog suda Ramo Striković, bio je izvjestilac u ovom predmetu, a prvostepenu presudu je donijela sudija Privrednog suda Milica Popović.

“Odredbama zakona o stečaju nije predviđena mogućnost isplate otpremnine u stečajnom postupku. Odluka na kojoj tužilac temelji pravo za isplatu otpremnine donijeta je 22. marta 2013. godine, a po osnovu ove odluke nije donijeto rješenje o isplati otpremnine tužiocu, već je tužilac, tek po otvaranju stečaja nad tuženim 30. maja 2015. godine, prijavio potraživanje po osnovu otpremnine, zbog čega tužilac nema pravo na isplatu otpremnine imajući u vidu da je prijavio potraživanje nakon otvaranja stečajnog postupka”, ističe se, između ostalog, u novoj presudi.

Prethodno je Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu Privrednog suda kojom je usvojen veći dio tužbenog zahtjeva bivšeg direktora i utvrđeno, kao osnovano, potraživanje u navedenom iznosu za neisplaćenu otpremninu.

Vještak ekonomsko-finansijake struke Hamid Šabović utvrdio je tokom prvobitnog postupka da po osnovu neisplaćene otpremnine bivši predsjednik uprave Zloković potražuje 43.061,68 eura.

Zlokovićeva funkcija predsjednika borda direktora je deprofesionalizovana odlukom Vlade u prvom kvartalu 2013. godine, nakon čega mu je početkom maja te godine prestao radni odnos jer, kako tvrdi u tužbi, nije raspoređen na drugo radno mjesto u Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj.

Bonus video: