CEAC: Moguće nove tužbe protiv Vlade Crne Gore zbog prodaje KAP-a

"Odluka o tenderu za prodaju imovine KAP-a je donesena uz kršenje zakonodavstva Crne Gore, bez saglasnosti najvećih povjerilaca KAP-a", saopšteno je iz CEAC-a
1 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.06.2014. 16:08h

Odluka o tenderu za prodaju imovine Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) nezakonita je i bez saglasnosti najvećih povjerilaca kompanije, ocijenila je

Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), navodeći da prodaja može uzrokovati porastom broja tužbi pred međunarodnim arbitražama protiv crnogorske Vlade.

"Odluka o tenderu za prodaju imovine KAP-a je donesena uz kršenje zakonodavstva Crne Gore, bez saglasnosti najvećih povjerilaca KAP-a, među kojima su i CEAC, En+, EPCG i VTB Austria AG. Udio navedenih povjerilaca čini oko pola duga KAP-a, koji je više od 160 miliona eura", ocijenili su iz CEAC-a.

Kako su naveli, neriješeno pitanje snabdijevanja električnom energijom KAP-a ukazuje na to, da je jedini cilj kojem Uniprom teži potpuni prekid proizvodnje aluminijuma u fabrici, uključujući preradu, i dalje rezanje imovine fabrike u staro željezo, u cilju prodaje za iznos, koji znatno premašuje 28 miliona eura.

"Dakle, povjeriocima KAP-a će biti pričinjena značajna šteta. Dodatna potvrda ove namjere je i činjenica ultrabrzog prenosa svojine nad zemljištem KAP-a po povoljnim uslovima", piše u reagovanju.

Oni smatraju da je očigledno da takav scenarij prvobitno isplaniran i usaglašen sa Vladom Crne Gore.

"Prodaja KAP-a strukturama kompanije Uniprom može uzrokovati porast broja tužbi pred međunarodnim arbitražama, koje su CEAC i drugi povjerioci pokrenuli protiv Vlade Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Ugovor o prodaji Kombinata aluminijuma Podgorica nikšićkom Unipromu potpisan je danas u Podgorici, a kupac će kupoprodajnu cijenu od 28 miliona eura izmiriti u narednih 30 dana. Uniprom pregovara sa firmama iz okruženja o snabdijevanju Kombinata aluminijuma strujom, a od Elektroprivrede Crne Gore još čeka konačnu ponudu.

Bonus video: