Pejović preuzima KAP: Od jula preko 400 radnika ide kući

"Uložili smo napor da ovo što se prodaje, prodamo kupcu bez tereta. Sporove smo riješili mirnim putem, i uknjiženi su objekti"
82 pregleda 53 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2014. 20:00h

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Veselin Perišić i vlasnik kompanije Uniprom Veselin Pejović potpisali su ugovor o kupoprodaji imovine KAP-a, vrijedan 28 miliona eura.

Perišić je na konferenciji za novinare upriličenoj u Pejovićevom hotelu Zija izjavio da kupac ima obavezu da u roku od 30 dana uplati kupoprodajnu cijenu, nakon čega će Uprava za nekretnine prenijeti imovinu KAP-a na Uniprom d.o.o.

U Centralnom registru privrednih subjekata 9. aprila, dok su trajali pregovori, registrovana je kompanija “KAP Uniprom - Sahinler”. Djelatnost firme je proizvodnja aluminijuma, jedini vlasnik je Uniprom, a izvršni direktor je Pejović.

"Uložili smo napor da ovo što se prodaje, prodamo kupcu bez tereta. Sporove smo riješili mirnim putem, i uknjiženi su objekti", naveo je Perišić. Pejović je kazao da će KAP sa 300 radnika od ukupno 720 koliko ih sada ima, preuzeti 1. jula.

Uniprom će u fabrici više partnera iz različitih zemalja, a kako su agenciji Mina-business saopštili predstavnici nikšićke kompanije, nosilac razvoja i svega ostalog će biti Uniprom. Oni su naveli da će partneri Unipromu, pored kompanija iz Turske, biti iz različitih zemalja.

Kaže da neće gasiti Elektrolizu

Prvih 15 miliona, kako je najavljeno, biće uplaćeno odmah, a 13 naknadno “u dogovoru sa povjeriocima”.

Na pitanje “Vijesti” da li je dobio odgovor od EPCG o njegovom zahtjevu za cijenom struje od 38 eura za megavat-čas i da li će u suprotnom ugasiti Elektrolizu kako je najavio, Pejović je kazao da ne namjerava da gasi Elektrolizu iako nema povoljan odgovor iz EPCG.

"Za tri-četiri dana dobiću nove ponude za kupovinu struje”, istakao je Pejović.

Iz ruskog CEAC-a, koji je upravljao KAP-om do stečaja, saopštili su da tri mjeseca kasni potpisivanje ugovora, računajući od prihvatanja ponude Pejovića 28. februara. Uniprom je prethodnih mjeseci intenzivno pregovarao sa snabdjevačima strujom iz regiona.

Iz Elektroprivrede nijesu pristali da mu prodaju struju pet godina po traženoj cijeni, a akcionari te kompanije i CGES-a će konačnu odluku donijeti krajem mjeseca. Iz italijanske firme A2A, koja je suvlasnik EPCG, tražili su nezvanično 45 eura po megavat-satu.

Prema prvoj najavi Pejovića, ukoliko mu se odobri tražena cijena, zadržao bi oko 300 od sadašnjih 720 radnika, a u suprotnom samo 150 radnika. Prvobitni biznis plan Uniproma predviđao je ulaganja od 76 miliona do 2018, od čega već ove 20 miliona u remont ćelija Elektrolize i šest miliona u Fabriku glinice koja ne radi od 2009. KAP, koji duguje oko 360 miliona, u stečaju je od jula 2013.

Građani i sada finansiraju njegovu proizvodnju, nakon što vraćaju kredite od oko 137 miliona. Prvi tender za prodaju objavljen je početkom decembra.

Uniprom je tada uslovio ponudu, kao i na aktuelnom. Uz struju, tražio je da KAP postane vlasnik zemljišta sa kojim se sudi sa Opštinom, da bude oslobođen plaćanja komunalnih naknada i da Vlada plati otpremnine radnicima koji će biti višak. Sve je usvojeno, osim cijena struje.

Galerija

Bonus video: