Među turistima na Žabljaku 80 odsto stranaca

Najviše posjetilaca bilo je iz Francuske, Italije, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke i Rusije, i to uglavnom u ljetnjim mjesecima
79 pregleda 0 komentar(a)
Zminje jezero, Durmitor, Žabljak, Foto: Damira Kalač
Zminje jezero, Durmitor, Žabljak, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 10.06.2014. 09:14h

U Žabljaku, "vazdušnoj banji" Crne Gore, turisti su prošle godine zabilježili oko 100.000 noćenja, od čega je 80 odsto bilo stranaca, rečeno je danas u Turističkoj organizaciji Žabljaka (TOŽ).

Direktor TOŽ Boro Nikolić kazao je novinarima da je najviše posjetilaca bilo iz Francuske, Italije, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke i Rusije, i to uglavnom u ljetnjim mjesecima.

Prema njegovim riječima, Žabljak je "vazdušna banja" jer se nalazi na nadmorskoj visini od 1.450 metara, i u tu turističku destinaciju dolaze oni koji žele da saznaju više o biljnom i životinjskom svijetu, oni koji vole prirodu, ali i splavarenje.

Nikolić je naveo da je splavarenje Tarom jedan od omiljenih vidova aktivnog odmora Žabljaka.

Kako su naveli u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore, od ove godine na Tari neće biti bandži džampinga, koji je bio jedan od sedam najviših u svijetu - 152 metra.

U Žabljaku, koga nazivaju i "ekološkom prijestonicom" se nalazi i Nacionalni park Durmitor, jedno od pet takvih području Crne Gore.

Smještaj u hotelima Žabljaka je od 25 do 50 eura u hotelima, a u privatnim kućama od sedam do 15 eura.

Bonus video: