Vlada ne haje što gubimo milione od sječe šuma

Iz Poreske uprave "Vijestima" saopšteno da je dug po osnovu koncesija za šume početkom juna iznosio šest miliona eura
60 pregleda 9 komentar(a)
Šume, Foto: Obrad Pješivac
Šume, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 10.06.2014. 17:53h

Zašto je Vlada dozvolila da se nagomilaju dugovi po osnovu neplaćenih koncesija za šume od 5,1 milion eura, zašto se nije obavljao redovan i efikasan nadzor rada Uprave za šume, zašto su odobravane nove koncesije firmama koje nisu poštovale ranije ugovore i imaju dugove prema državi, pitanja su na koja "Vijesti" nijesu dobile odgovore.

Odgovori su traženi od Vladinog biroa, ministarstava poljoprivrede i finansija i Poreske uprave (PU). Izostali su odgovori i da li je zbog ovog stanja bilo komunikacije između tih institucija i da li neko treba da snosi odgovornost.

Koncesionarima koji ekspolatišu šume država je dozvolila da u posljednje tri godine uvećavaju dugove. Izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) o koncesijama pokazao je da je državna kasa na kraju 2011. godine ostala uskraćena za 3,2 miliona, godinu kasnije je iznos povećan na 4,6 miliona, a na kraju prošle godine na 5,1 milion za koncesije.

Iz Poreske uprave "Vijestima" je rečeno da je u njenom sistemu početkom juna ove godine evidentiran dug po osnovu koncesione naknade za korišćenje šuma u ukupnom iznosu od šest miliona eura pošto su od početka godine dospjele obaveze pojedinih obveznika i što je izvršeno zaduženje obveznika na osnovu novih rešenja Uprave za šume. Naveli su da su Upravi za šume dostavili izvještaj o stanju neizmirenih poreskih obaveza koncesionara.

Utvrđeno je da Uprava za šume, čiji je direktor Radoš Šućur, nije poštovala proceduru i da je bez jasnih obrazloženja mijenjala ugovore. Utvrđeno je da su 2012. davane nove koncesije firmama koje nijesu poštovale ranije ugovore i imaju dug prema državi.

"PU kontinuirano koristi sve zakonske mehanizme za naplatu poreskih potraživanja i smanjenje poreskog duga, u vidu blokade računa, naplate potraživanja iz imovine dužnika i pokretanja stečajnog postupka. Mjere prinudne naplate preduzimaju se prema svim dužnicima osim onih kod kojih je otpočet stečajni postupak i kod kojih se očekuje da će okončanjem stečaja dug ili dio duga biti naplaćen prodajom stečajne mase”, saopšteno je iz PU.

Revizija je pokazala da koncesionari krše ugovore jer svu posječenu drvnu masu ne prerađuju, već je izvoze kao sirovinu.

Utvrđeno je da Uprava za šume, čiji je direktor Radoš Šućur, nije poštovala proceduru i da je bez jasnih obrazloženja mijenjala ugovore. Utvrđeno je da su 2012. davane nove koncesije firmama koje nijesu poštovale ranije ugovore i imaju dug prema državi.

Šućur tvrdi da realni dug iznosi 713.000 eura a ne pet miliona.

On navodi da se preostali dio duga odnosi na izbrisane i firme u stečaju, kao i da je u međuvremenu naplaćen dio duga.

"Naš cilj je da iskoristimo izvještaj DRI i sve ono što nije bilo u redu ispravimo u roku koji nam je dat od 6 mjeseci", kazao je Šućur.

Odbor za ekonomiju konstatovao je da se politika u ovoj oblasti mora hitno urediti jer građani gube desetine miliona i da se moraju uključiti policija i tužilaštvo.

Poslanici smatraju da je nedopustivo da se ne naplaćuju koncesije, a da se zamrzavaju penzije i uvodi krizni porez na plate.

Spisak najvećih dužnika i koncesionari iz stečaja

Podaci Poreske uprave pokazuju da se od ukupnog duga za koncesije za šume oko 4,78 miliona (80 odsto) odnosi na 10 obveznika koji se nalaze na listi najvećih dužnika, od kojih je kod tri preduzeća u toku stečaj (2, 1 milion eura).

Kod jednog obveznika (714,62 hiljade ) stečajni postupak je okončan i izbrisana je kompanija iz registra privrednih društava 2007. godine.

Među 42 dužnika koji eksploatišu šume su Vektra Jakić u stečaju sa dugom od 1,3 miliona, Korporacija Jakić 714 hiljada, Gornji Ibar Rožaje 555 hiljada, Mi-Rai grupa 414 hiljada, Wood Žabljak 377 hiljada, Alpet Gusinje 344 hiljade, Brezna Plužine 273 hiljade, Karapidis 207 hiljada, Veraki komerc Podgorica i Fagus elementi Berane po 119 hiljada, Grandex kompani Berane 104 hiljade, Šumarsko preduzeće Podgorica 97 hiljada, Rez Rožaje 61 hiljadu, Drvoprom Plav 43 hiljade, Wood export Rožaje 25 hiljada...

Bonus video: