Demokratski front pristao na dil DPS i Grka oko Svetog Stefana

Labudović sinoć nije odgovarao na pozive i poruke
30 komentar(a)
Emilo Labudović, Foto: Savo Prelević
Emilo Labudović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.06.2014. 06:45h

Skupštinski Zakonodavni odbor juče je usvojio predlog odluka o prihvatanju aneksa ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža, Sveti Stefan i Miločer sa šest glasova poslanika DPS-a i dva iz DF (Emilo Labudović i Veljko Vasiljević). Protiv je bio Velizar Kaluđerović iz SNP-a, a ostali iz SDP-a i SNP-a su bili uzdržani ili nijesu glasali. Da bi aneksi bili važeći za njih mora glasati većina na plenumu Skupštine. Ako ostali poslanici DF-a i tada daju svoj glas, aneksi bi bili usvojeni.

Ovi vladini predlozi kompaniji Adriatik propertis, koju predstavlja Petros Statis, produžavaju zakup hotela Kraljičina plaža sa 30 na 90 godina, a Svetog Stefana i Miločera sa 30 na 42 godine. Odbor njihovim usvajanjem daje saglasnost da se cijena zakupa smanji za 30 odsto, da zakupac može da u ovom kompleksu gradi i prodaje vile, kao i da hoteli ne moraju više biti otvoreni 11 mjeseci godišnje već osam. Ove ustupke već duže od godinu traži zakupac zbog zaustavljanja gradnje i troškova koje je imao nakon otkrića ostataka crkve na ostrvu Sveti Stefan, prijeteći da će, u protivnom, tužbom protiv države tražiti odštetu od sedam miliona eura. Vlada ih je prihvatila i proslijedila Skupštini prvi put krajem prošle godine. Tada ih je povukla jer nije imala većinu pošto su protiv takvih aneksa bili i SDP i opozicija.

Labudović je kazao da bi oni prihvatili anekse kada bi zakupac garantovao da će izgradnju hotela Kraljičina plaža početi do kraja godine i završiti za tri godine. Ministru turizma Branimiru Gvozdenoviću je to bilo odmah prihvatljivo, pa je najavio da će to biti sastavni dio predloga aneksa.

Kaluđerović smatra da ovaj "amandman" lijepo zvuči, ali da je pravno besmislen i da nikoga ne obavezuje jer ne može Skupština da utiče na tekst ugovora koji potpisuje “pet drugih ugovornih strana”.

Džavid Šabović (SDP) je bio uzdržan: "Nijesmo protiv investicija, ali moraju biti pod jasnim uslovima i investitor mora poštovati zakone. Nisam siguran da je ovdje baš sve jasno".

Labudović sinoć nije odgovarao na pozive i poruke.

Bonus video: