Pejović osnovao firmu: Kupac KAP-a Uniprom-Sahinler

Uniprom je za imovinu KAP-a ponudio 28 miliona eura i uslovio ponudu cijenom struje od 38 eura po megavat satu (MWh) u narednih pet godina
64 pregleda 9 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.06.2014. 06:38h

Ugovor o kupoprodaji imovine Kombinata aluminijuma biće danas ozvaničen. Potpisaće ga stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić sa jedinim ponuđačem, vlasnikom kompanije Uniprom Veselinom Pejovićem, u podgoričkom hotelu Zija, koji je Pejovićev.

U Centralnom registru privrednih subjekata 9. aprila, dok su trajali pregovori, registrovana je kompanija “KAP Uniprom - Sahinler”. Djelatnost firme je proizvodnja aluminijuma, jedini vlasnik je Uniprom, a izvršni direktor je Pejović.

Adresa firme je Beogradska 10, na kojoj je i hotel Zija. Sahinler je najveći turski proizvođač aluminijuma, koji se pominjao kao mogući partner za KAP.

Uniprom će imovinu dobiti za 28 miliona eura. Prvih 15 miliona, kako je najavljeno, biće uplaćeno odmah, a 13 naknadno “u dogovoru sa povjeriocima”.

Na pitanje “Vijesti” da li je dobio odgovor od EPCG o njegovom zahtjevu za cijenom struje od 38 eura za megavat-čas i da li će u suprotnom ugasiti Elektrolizu kako je najavio, Pejović je kazao da ne namjerava da gasi Elektrolizu iako nema povoljan odgovor iz EPCG.

"Za tri-četiri dana dobiću nove ponude za kupovinu struje”, istakao je Pejović.

Iz ruskog CEAC-a, koji je upravljao KAP-om do stečaja, saopštili su da tri mjeseca kasni potpisivanje ugovora, računajući od prihvatanja ponude Pejovića 28. februara. Uniprom je prethodnih mjeseci intenzivno pregovarao sa snabdjevačima strujom iz regiona.

Iz Elektroprivrede nijesu pristali da mu prodaju struju pet godina po traženoj cijeni, a akcionari te kompanije i CGES-a će konačnu odluku donijeti krajem mjeseca. Iz italijanske firme A2A, koja je suvlasnik EPCG, tražili su nezvanično 45 eura po megavat-satu.

Prema prvoj najavi Pejovića, ukoliko mu se odobri tražena cijena, zadržao bi oko 300 od sadašnjih 720 radnika, a u suprotnom samo 150 radnika. Prvobitni biznis plan Uniproma predviđao je ulaganja od 76 miliona do 2018, od čega već ove 20 miliona u remont ćelija Elektrolize i šest miliona u Fabriku glinice koja ne radi od 2009. KAP, koji duguje oko 360 miliona, u stečaju je od jula 2013.

Građani i sada finansiraju njegovu proizvodnju, nakon što vraćaju kredite od oko 137 miliona. Prvi tender za prodaju objavljen je početkom decembra.

Uniprom je tada uslovio ponudu, kao i na aktuelnom. Uz struju, tražio je da KAP postane vlasnik zemljišta sa kojim se sudi sa Opštinom, da bude oslobođen plaćanja komunalnih naknada i da Vlada plati otpremnine radnicima koji će biti višak. Sve je usvojeno, osim cijena struje.