Budi odgovoran: Gurman kažnjen sa 3,8 hiljada eura

Uskoro će biti uvedena nova kategorija pa će građani moći da prijavljuju nepravilnosti na kupalištima
70 pregleda 0 komentar(a)
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.06.2014. 14:06h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 35 primjedbi, na osnovu kojih su izrečene četiri novčane kazne, od hiljadu do 3,8 hiljada eura.

Najveća novčana kazna, od 3,8 hiljada eura, ove sedmice je izrečena objektu brze hrane Gurman, koji posluje u blizini tržnog centra Bazar u Podgorici, zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori su, na osnovu prijava o neizdavanju fiskalnih računa, sa po hiljadu eurakaznili objekat brze hrane Centar i prodavnicu Voćko u Nikšiću, kao i budvanski kafić Baby Blue.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu frizerskih salona Fujo u Tuzima i u ulici "Sime Matavulja" u Murtovini, noćnog kluba Valentino i stomatološke ordinacije "Barović" u Podgorici, jer objekti nijesu radili. Građani su se žalili na neizdavanje fiskalnih računa u tim objektima.

Prijave protiv podgoričkog Was Impexa i Be Fashiona proslijeđene su Poreskoj upravi, jer je prilikom kontrole, na osnovu pritužbi o neizmirivanju zarada i neuplaćivanju doprinosa, utvrđeno da za to nije nadležan Odsjek za inspekciju. Utvrđeno je da u nadležnosti tog Odsjeka nije ni prijava o neosiguranim radnicima i neuplaćenim doprinosima u tivatskom Portlineu.

"Poslodavac nije postupio po pravosnažnoj presudi suda, tako da je za taj problem nadležna služba suda“, navodi se u izvještaju inspektora.

Inspektori su, na osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa u kafani na Miosku, utvrdili da je objekat u pripremi, da se obavljaju zanatsko-molerski radovi i priprema inventar.

Prilikom kontrole nevladine organizacije (NVO) Evropski standardi za zaštitu turista, po osnovu pritužbe o nelegalnom organizovanju putovanja, utvrđeno je da ta organizacija ne obavlja turističku djelatnost.

"Vlasnik će, u slučaju da se dokaže da je nezakonito obavljao djelatnost, snositi odgovornost za datu izjavu“, navodi se u izvještaju inspektora nakon obavljene kontrole.

Ove sedmice je evidentirana i žalba na neizdavanje fiskalnih računa prilikom prodaje Herbaline prizvoda u okviru prezentacija, koje se subotom održavaju u hotelu Podgorica. Inspektori, međutim, nijesu mogli obaviti kontrolu, jer 31. maja prezentacija nije održana.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u 14 od ukupno 28 pritužbi na koje su građani dobili odgovor.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole frizerskog salona u ulici "Svetozara Markovića", kafića Falkirt i prodavnica Maja 2 i Levis u Podgorici, nikšićkog lokala Leux De Magotos, budvanske Tropikane 2, restorana Kužina i poslastičarnice Branka, danilovgradskog Sweet hearta i rožajskog Biševa, kao ni na osnovu pritužbi o nelegalnim građevinskim radovima u Tivtu, Baru i Nikšiću.

Iz Ministarstva finansija najavljeno je da će biti uvedena i nova kategorija nepravilnosti koje će građani moći da prijavljuju tokom predstojeće turističke sezone pod nazivom Nepravilnosti na kupalištima

Kampanja Budi odgovoran, koju su krajem decembra pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, trebalo bi da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Iz Ministarstva finansija najavljeno je da će biti uvedena i nova kategorija nepravilnosti koje će građani moći da prijavljuju tokom predstojeće turističke sezone pod nazivom Nepravilnosti na kupalištima.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajt www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: