Nikšićki mlin: Izvoz raste svake godine

Hronološki gledano, kako je naveo, od privatizacije do danas Mlin se dosta promijenio, što znači da je urušeno preduzeće izraslo u potpuno novu i modernu kompaniju
196 pregleda 1 komentar(a)
Nikšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nikšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.06.2014. 12:25h

Nikšićki mlin svake godine povećava izvoz do deset odsto što je potvrda konkurentnosti i kvaliteta njegovih proizvoda, saopštio je izvršni direktor kompanije, Mitar Jokić.

Jokić je kazao da je kompanija, čiji je vlasnik od 2007. godine novosadski Agroglob, investirala u gradnju savremenog mlina većeg kapaciteta pa su stvoreni uslovi za veći plasman proizvoda na domaćem i susjednim tržištima.“Naši proizvodi već par godina su prisutni na tržištima Kosova, Albanije i Bosne i Hercegovine (BiH), a izvoz svake godine raste do deset odsto što je potvrda naše konkurentnosti i kvaliteta”, rekao je Jokić za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Prema njegovim riječima, cilj poslovne politike firme je rast tržišnog učešća na oba tržišta bez izuzetka, kao i uočavanje dobrih poslovnih šansi i konstantno osluškivanje okruženja, odnosno sredine gdje posluju kako bi uspješno odgovorili na zahtjeve tržišta.

Hronološki gledano, kako je naveo, od privatizacije do danas Mlin se dosta promijenio, što znači da je urušeno preduzeće izraslo u potpuno novu i modernu kompaniju sa imidžom najsavremenijeg mlina u regionu.

“Prednosti dolaska većinskog vlasnika Agrogloba ogledaju se u tome što omogućava što jednostavniju i konkurentniju nabavku žitarica kao i investicije, tako da Nikšićki mlin postaje dio velikog sistema koji je od privatizacije do danas uspio da napravi prepoznatljivo ime po kvalitetu svojih prizvoda”, ocijenio je Jokić.

Menadžment Nikšićkog mlina, kako je kazao, akcenat stavlja na kvalitet proizvoda. Higijenska ispravnost, zdravstveno bezbjedan i visokokvalitetan proizvod prioritet su te kompanije, pa je 2008. uveden HACCP integrisan sistem bezbjednosti u proizvodnji i prometu hrane tako da postoji kontrola cjelokupnog lanca proizvodnje - sirovina, prerade, distribucije i prodaje.

“Uvođenje HACCP sistema garantuje bezbjedan proizvod do krajnjeg potrošača. Kompanija ide korak dalje ka globalnom, jednoobraznom standardu kontrole ISO 22000, kako bi usvojila propise za zdravstvenu bezbjednost hrane koji važe širom svijeta i zavrijedila kompetentnost na svim tržištima”, precizirao je Jokić.

Nikšićki mlin, koji postoji od 1951. godine, dobitnik je i nagrade PKCG za uspješno poslovanje. To je, kako je ocijenio Jokić, potvrda velikog rada proteklih šest godina, a i dolazi od ljudi koji imaju veliko iskustvo u mlinarsko-pekarskoj industriji i generalno u privredi.

“U godinama krize uspjeli smo da istrajemo i da Mlin pozicioniramo među bolje crnogorske kompanije, jer mu to mjesto pripada imajući u vidu tradiciju dugu 64 godine”, zaključio je Jokić.

Nikšićki mlin zapošljava 50 radnika i pokriva oko 35 odsto domaćeg tržišta.

Bonus video: