Montenegroberza: Sedmični promet smanjen skoro deset puta

Akcije Solane "Bajo Sekulić" nijesu promijenile prošlosedmičnu vrijednost od 2,5 eura, iako su za kompaniju raspisana dva tendera
51 pregleda 0 komentar(a)
Montenegroberza, Foto: Luka Zeković
Montenegroberza, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.06.2014. 13:11h

Promet na Montenegroberzi ove sedmice je u odnosu na prošlu, kada je prvi put u istoriji crnogorskog tržišta kapitala trgovano državnim kuponskim obveznicama, smanjen skoro deset puta, na 360,6 hiljada eura.

Ukupan promet je ove sedmice realizovan kroz 107 transakcija, a najveći udio je imao fond zajedničkog ulaganja Moneta, 27,6 odsto.

Berzanski indeksi su pali, pokazatelj vrijednosti akcija kompanija, MONEX20, neznatno na 9.813,9 poena, dok je fondovski MONEXPIF skliznuo skoro sedam odsto na 2.821,38 boda.

Porasle su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema oko jedan odsto na 53 centa, Luke Bar 1,2 odsto na 13,16, Zetatransa 6,8 odsto na 78 centi i Budvanske i Ulcinjske rivijere 3,8 i 21 odsto na 7,5 odnosno 2,9 eura.

Pale su dionice Crnogorskog Telekoma 0,8 odsto na 3,63 eura, Plantaža 7,6 odsto na 12 centi, Kontejnerskog terminala i generalnih tereta 2,4 odsto na 14,64 centa i Jugopetrola dva odsto na 9,3 eura.

Vlada je trebalo da kroz dokapitalizaciju naplati poreski dug EPCG do 31. marta, na osnovu amandmana poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Damira Šehovića, koji je postao sastavni dio Zakona o budžetu.

Trgovano je i akcijama Elektroprivrede koje su ostale na prošlosedmičnom nivou od 2,51 eura. Odbor direktora te kompanije odlučio je da odluku o pretvaranju poreskog duga od 45 miliona eura u akcijski kapital akcionari razmatraju na redovnoj Skupštini 30. juna.

Redovna Skupština akcionara bila je zakazana za 27. jun, ali je pomjerena za 30. jun, a dnevni red je proširen sa četiri nove tačke, među kojima je i odluka o pretvaranju duga u akcijski kapital.

O toj odluci trebalo je da se raspravlja na vanrednoj Skupštini akcionara 11. aprila koja je odložena jer se nijesu pojavili predstavnici države.

Vlada, kako je tada objašnjeno, nije dobila saglasnost italijanskog partnera A2A za pozitivno izjašnjavanje o predloženim tačkama dnevnog reda.

Vlada je trebalo da kroz dokapitalizaciju naplati poreski dug EPCG do 31. marta, na osnovu amandmana poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Damira Šehovića, koji je postao sastavni dio Zakona o budžetu.

Ni akcije Solane "Bajo Sekulić" nijesu promijenile prošlosedmičnu vrijednost od 2,5 eura, iako su za kompaniju raspisana dva tendera.

Italijanska A2A koja ima 43,7 odsto akcija u EPCG, za plaćanje tog duga predložila je emisiju akcija za postojeće akcionare po cijeni od jedan cent, pri čemu A2A neće koristiti pravo na upis svog dijela akcija. Po trenutnoj nominalnoj cijeni akcije vrijede 45 miliona.

Nakon završene transakcije strukturu akcijskog kapitala u EPCG bi bila da država Crna Gora ima 56,96 odsto, A2A 41,7 odsto, a manjinski akcionari 1,34 odsto akcija.

Ni akcije Solane "Bajo Sekulić" nijesu promijenile prošlosedmičnu vrijednost od 2,5 eura, iako su za kompaniju raspisana dva tendera.

Stečajna uprava Solane objavila je u četvrtak novi tender za prodaju cjelokupne imovine preduzeća po početnoj cijeni od 190 miliona eura. Do sada je bezuspješno raspisivano devet oglasa za prodaju, a na novom tenderu cijena je pet miliona EUR niža nego na prethodnom.

Stečajna uprava je 31. maja raspisala i novi oglas za zakup tehničko-tehnološkog kompleksa preduzeća ili za poslovno-tehničku saradnju za organizovanje proizvodnje u periodu ovogodišnje i berbe soli u narednoj godini.

Akcije fondova kojima je trgovano su oslabile ove sedmice, a ostvareni promet je iznosio 108,6 hiljada eura.

Atlasmont je pao 2,5 odsto na 1,5 centi, Eurofond 11 odsto na 0,8 centi, Moneta 7,2 odsto na 3,7, a Trend 10,5 odsto na 8,5 centi.

Promet ostvaren u trgovini obveznicama iznosio je svega 3,19 hiljada EUR, a na podsegmentu slobodnog tržišta 1,05 hiljada eura.

Bonus video: