Francuzi zainteresovani za ulaganje u putnu infrastrukturu

Brajović je kazao da je Vlada spremna za saradnju po principu privatno-javnih partnerstava ili koncesija, u dijelu prateće aerodromske infrastrukture, kao što su kargo terminal i hotel
1 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Ministarstvo saobraćaja
Ivan Brajović, Foto: Ministarstvo saobraćaja
Ažurirano: 06.06.2014. 16:59h

Francuska je zainteresovana za ulaganja u putnu infrastrukturu u Crnoj Gori, uzimajući u obzir i izgradnju autoputa Bar – Boljare, saopšteno je nakon sastanka ministra saobraćaja Ivana Brajovića sa delegacijom te zemlje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja, delegacija koju predvodi specijalni predstavnik francuskog Ministarstva vanjskih poslova za zapadni Balkan, nadležan za oblast ekonomske diplomatije, Ale Rišar, boravi u posjeti Crnoj Gori.

„Cilj posjete je sagledavanje mogućnosti za poboljšanje ekonomske saradnje između dvije zemlje, pa je u tom smislu upriličen susret sa Brajovićem, kojem je prisustvovala i ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Veronik Brumo“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je fokus razgovora bio na stanju u vazdušnom saobraćaju, odnosno viziji razvoja crnogorskih aerodroma.

„Osim toga, interesovanje je izraženo i u domenu ulaganja u putnu infrastrukturu, uzimajući u obzir i realizaciju projekata izgradnje autoputa Bar – Boljare za koji vlada veliko interesovanje“, naveli su iz Ministarstva.

Brajović je goste upoznao sa Master planom razvoja aerodroma do 2030. godine, naglasivši da je to jedno od privrednih društava u državnom vlasništvu koje uspješno posluje i ima jasnu viziju daljeg unaprjeđenja sopstvenih kapaciteta.

„Analiza Master plana, kao i brži rast broja putnika koje opslužuje tivatski aerodrom, pokazali su potrebu da prioritet bude izgradnja terminalne zgrade i rekonstrukcija i modernizacija manevarskih površina na ovom aerodromu“, kaže se u saopštenju

Navodi se da su, što se tiče aerodroma u Podgorici, procjene da trenutni kapaciteti zadovoljavaju potrebe, a da je neophodna rekonstrukcija i modernizacija manevarskih površina, odnosno piste.

Brajović je kazao da je Vlada spremna za saradnju sa privrednim partnerima po principu privatno-javnih partnerstava ili koncesija, u dijelu prateće aerodromske infrastrukture, kao što su kargo terminal i aerodromski hotel.

On je rekao da realizacija kapitalnog projekta, autoputa Bar – Boljare, odnosno prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, teče predviđenom dinamikom.

„Od kineske Exim banke očekujemo konkretizovanje Ugovora o finansiranju, nakon čega će sve biti spremno za skupštinsku proceduru i, konačno, početak radova“, precizirao je Brajović.

Rišar je kazao da je, u ovoj fazi priključivanja Crne Gore Evropskoj uniji, Francuska spremna da sarađuje, kako na ekspertskom nivou u dijelu konsultacija, sugestija ili tehničke pomoći, tako i u dijelu snaženja ekonomske saradnje dvije zemlje.

Bonus video: