Budva osniva firmu, Njemci pakuju kofere

Odluka o formiranju firme “Otpadne vode” pred odbornicima 4. septembra
311 pregleda 4 komentar(a)
Budva otpadne vode, Foto: Vuk Lajović
Budva otpadne vode, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.08.2018. 14:15h

Opština Budva osnovaće preduzeće “Otpadne vode“ koje će preuzeti gazdovanje nad postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

Odluka o formiranju preduzeća, kako je “Vijestima“ potvrdio šef lokalnog parlamenta Đorđije Vujović, naći će se na predstojećem skupštinskom zasjedanju koje je zakazano za 4. septembar.

Time se defitivno stavlja tačka na poslovnu saradnju Opštine Budva sa njemačkom kompanijom “WTE Wassertechnik” i austrijskim koncernom “EVN” koji su izgradili i gazdovali projektom.

Još se ne znaju sve pojedinosti, ali preduzeće bi trebalo da zapošljava 10 do 12 radnika, koji su prošli obuku kod kompanije “WTE”, a ponuđeno je svim zaposlenima koji su trenutno angažovani da pređu u novu firmu.

Očekuje se da bi Opština i inostrani partneri trebalo u narednih nekoliko mjeseci, a najkasnije do kraja godine, da potpišu sporazumni raskid ugovora. Prethodno bi slovenačka konsultantska kuća “Dr Duhovnik“ koju je angažovala Opština trebalo da uradi superviziju projekta i utvrdi tačana iznos koliko je uloženo novca.

“WTE” se zadužila 56 miliona eura za izgradnju postrojenja, a prema dogovoru iz maja sa Opštinom i Vladom napustići projekat.

Prema dogovoru, supervizija projekta mora biti završena u roku od 90 dana, a potom bi njemačka kompanija bila isplaćena.

Dogovor je da se u koordinaciji Opštine i Vlade pregovara sa međunarodnim finansijskim institucijama i bankama oko iznalaženja novog kreditnog aranžmana i refininsiranja postojećih obaveza.

Opština bi uzela novi kredit, a godišnje obaveze bile bi višestruko manje nego što sada iznose prema njemačkom partneru – oko sedam miliona eura godišnje.

Opština je početkom juna na račun “WTE” prebacila 6,5 miliona eura, čime je izbjegnuto aktiviranje beuzuslovne garancije od 29,3 miliona eura od države Crne Gore, što su po ugovoru mogli da urade Njemci jer im opština dvije i po godine nije platila ni cent.

Polovinu novca dala je Opština, a polovina je pozajmica Vlade do kraja godine.

Skupština Opštine potvrdila je prije deset dana Odluku o zaduživanju, s ciljem sprečavanja aktiviranja državne garancije.

Milo otvorio, Svetozar se ovajdio

Postrojenje je svečano otvorio 2014. tadašnji premijer, a sadašnji predsjednik Milo Đukanović.

Zamišljen kao nešto što će ekološki riješiti problem izlivanja otpadnih voda u more, projekat je procesuiran pred Specijalnim tužilaštvom u okviru istrage u vezi sa milionskom pronevjereom budvanske organizovane kriminalne grupe.

Direktor crnogorske podružnice “WTE” Ginter Faust priznao je i zaključio sporazum sa tužilaštvom da je bio suačesnik u preusmjeravanju tri miliona eura opštinskog novca namijenjenog za gradnju postrojenja kako bi se vratio dug šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića. Njemci su kazali da na račun njihove firme nikada nije leglo tri miliona.

Bonus video: