Damjanović: Ministarstvo i Poreska uprava da objave stvarni dug za poreze

"Sad znamo da 200 najvećih duguje oko 140 miliona poreza, a 50 njih oko 90 miliona za doprinose“, naglasio je Damjanović
445 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2014. 15:23h

Ministarstvo finansija i Poreska uprava (PU) treba da objave listu poreskih dužnika koji sa državom vode sudske sporove ili su izjavili žalbu jer će se tada imati prava slika o stanju poreskog duga koji je veći od onoga koji se zvanično saopštava.

To je ocijenio predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović (SNP).

Preme posljednjim zvaničnim podacima, poreski dug je oko 330 miliona eura.

Damjanović tvrdi da je Vlada derogirala posebnom uredbom izmjene Zakona o poreskoj administraciji, usvojene na zahtjev SNP -a, a koje su omogućile da se objavi lista poreski dužnika.

„Uredbom o uslovima i kriterijumima objelodanjivanja liste poreskih dužnika definisano je da se objavljuju najveći i to oni koji duguju duže od godinu. Time je javnost ostala uskraćena za podatak ko je, recimo, 201-i na listi dužnika i duguje sigurno više od 100 hiljada eura po osnovu poreza ili ko je 51-i i duguje sličan iznos po osnovu neplaćenih doprinosa”, rekao je Damjanović.

Kako je naveo, kad se doda član 2 uredbe koji omogućava da se dužnici koji su izjavili žalbu ili vode spor ne objavljuju jasno je da građani nemaju pravu sliku o poreskim dužnicima i poreskom dugu.

“Kritikovao sam taj član da je diskriminatorski i da može biti zloupotrebljivan činjenicom da će neko beskonačno i bez povoda ulagati žalbe da mu se ime ne bi našlo na listi poreskih dužnika“, kazao je Damjanović.

On je pozvao Vladu i Poresku upravu da ako već nemaju šta i koga da kriju objave sve poreske dužnike, a one koji vode spor da objave sa napomenom o tome.

„Tek tada će se vidjeti da je poreski dug mnogo veći od zvaničnih podataka. Sad znamo da 200 najvećih duguje oko 140 miliona poreza, a 50 njih oko 90 miliona za doprinose. Kada znamo da je zbog žalbe ili spora, koji je na primjer 'Hit Montenegro' vodio sa državom javnost ostala uskraćena da ta firma duguje oko 2,8 miliona, moje je da sumnjam da tih slučajeva ima sijaset“, naglasio je Damjanović.

On je ocijenio da se poreske neplatiše moraju sankcionisati da bi se punio budžet i zbog stvaranja sigurnog sistema u kome oni koji redovno plaćaju porez neće biti građani i kompanije drugog reda. Naveo je da se u cilju intenziviranja mjera suzbijanja sive ekonomije i smanjenja duga treba, uz političku volju (koje nema u dovoljnoj mjeri), bez odlaganja kadrovski i finansijski jačati Poresku i Upravu carina.

„Uz to, treba bez popusta sankcionisati poreske „miljenike“, odnosno, neuredne platiše“, dodao je Damjanović.

Umjesto smanjenja, Vladine mjere povećavaju dugovanje

Damjanović je istakao da dosadašnje mjere na smanjenju poreskog duga nijesu značajno uticale na pad iznosa duga, te da se on uvećao zahvaljujući uredbi o odlaganju naplate poreskih i neporeskih potraživanja.

„Efekat otpisa kamata od 900.000 onima koji su platili glavnicu duga je svega jedan odsto ukupnog poreskog duga, što je minorno. Činjenica da je kroz naplatu poreskih potraživanja imovinom obuhvaćeno nekolicina dužnika sa oko 6,5 miliona govori u prilog da dosadašnje mjere nisu značajno uticale na smanjenje poreskog duga. Naprotiv, dug se uvećao ako imamo u vidu i činjenicu da je Ministarstvo finansija, shodno uredbi, odložilo tokom prošle godine plaćanje duga za 68 obveznika na iznos od čak 48,3 miliona“, ocijenio je Damjanović.

Galerija