Ministarstvo će pomoći višku radnika iz KAP-a: Novac iz budžeta, ali se ne zna koliko

Otpremnine za radnike koji izgube posao u toku stečaja nijesu obavezne. U Željezari su dijeljenje od novca koji je pripao Poreskoj kao povjeriocu
8 komentar(a)
KAP, radnici, Foto: Zoran Đurić
KAP, radnici, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.06.2014. 15:28h

Ministarstvo ekonomije će razgovarati sa predstavnicima sindikata Kombinata aluminijuma i definisati uslove socijalnog programa za one radnike koji u procesu stečaja, nakon preuzimanja fabrike od strane nikšićke kompanije Uniprom, ostanu bez posla.

Nakon što konačan predlog socijalnog programa bude definisan, Ministarstvo ekonomije će ga uputiti Vladi na razmatranje, saopšteno je juče "Vijestima" iz ovog vladinog resora.

Sindikat Aluminijuma u KAP-u koji predvodi Rade Krivokapić zatražio je prekjuče od ministra ekonomije Vladimira Kavarića da se izjasni o otpremninama i budućnosti prekobrojnih radnika prije nego što Uniprom preuzme KAP.

Radnici traže da se obezbijedi socijalni program za sve zaposlene, tačnije svih 720, a da iznosi otpremnina moraju biti značajno veći nego oni koje su dijeljene do sada jer će sada zaposleni ići na Biro rada, a ne u penziju.

Iz Ministarstva ekonomije ponovili su juče, međutim, da će radnici KAP-a koji ostanu bez posla biti isplaćeni u skladu sa socijalnim programima koji su do sada isplaćivani u ovom kolektivu, Željezari i Rudnicima boksita.

Vlada je prije nekoliko godina za prekobrojne u KAP-u, Boksitima i Željezari obezbjeđivala otpremnine u iznosima od 6.000 do 15.000 eura.

Uniprom Veselina Pejovića bi uskoro trebalo da preuzme imovinu KAP-a za 28 miliona eura.

"Koliki će biti broj radnika ne možemo znati dok ponuđač ne dostavi konačan spisak i ne bude saopštio odluku o radu Elektrolize. Kada je riječ o bivšim radnicima KAP-a koji su prošle godine otišli u prijevremenu penziju, ranije je saopšteno da će isplata otpremnina zavisiti od dogovora u okviru sindikata KAP-a", objasnili su iz Ministarstva ekonomije.

Uniprom Veselina Pejovića bi uskoro trebalo da preuzme imovinu KAP-a za 28 miliona eura.

Ta firma se obavezala da će u slučaju da dobije povoljnu cijenu struje od Elektroprivrede od 38 eura po megavat času sa troškovima prenosa nastaviti proizvodnju u Elektrolizi i zadržati oko 300 od 720 radnika.

U suprotnom Uniprom će se baviti samo preradom aluminijuma koji će uvoziti i u toj varijanti zadržati svega oko 150 radnika.

EPCG zasada ne želi da odobri novi ugovor KAP-u o isporuci struje po željenoj cijeni jer strani partner A2A ne želi da cijena bude ispod 45 eura. Konačna odluka možda će biti donijeta na predstojećoj redovnoj skupštini akcionara EPCG 27. juna.

Bonus video: