Ministarstvo poljoprivrede: Smanjeni uvoz i izvoz poljoprivrednih proizvoda

U poređenju sa prethodnim godinama najviše je smanjen uvoz živih životinja, mlijeka, mliječnih proizvoda, proizvoda od duvana i stočne hrane.
84 pregleda 1 komentar(a)
njiva, kupus, poljoprivreda, Foto: Vesko Belojević
njiva, kupus, poljoprivreda, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.06.2014. 14:17h

Ukupan uvoz poljoprivrednih proizvoda u prva četiri mjeseca iznosio je 119,08 miliona eura što je 4,1 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je izvoz smanjen 0,9 odsto na 15,06 miliona eura.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su saopštili da je ukupan uvoz poljoprivrednih proizvoda manji 4,9 miliona eura, a izvoz je smanjen za 141,15 hiljada eura.

"U uvozu, poljoprivredni proizvodi učestvuju sa 23,84 odsto, dok u izvozu učestvuju sa 16,22 odsto. Nastavlja se blagi trend rasta učešća poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu, odnosno 16,2 odsto u prva četiri mjeseca u odnosu na 15,9 odsto u prva tri mjeseca", navodi se u saopštenju.

U poređenju sa prethodnim godinama najviše je smanjen uvoz živih životinja, mlijeka, mliječnih proizvoda, proizvoda od duvana i stočne hrane.

"Značajnije povećanje vrijednosti uvoza uglavnom se odnosi na takozvane razne proizvode za ishranu. Najviše se uvoze svježe svinjsko meso, gazirana pića, mlijeko i mliječni proizvodi, proizvodi na bazi žitarica, odnosno tostovi, čajna peciva, proizvodi mlinske industrije i razni proizvodi za ishranu", precizirali su iz Ministarstva.

Vino i prerađevine od mesa su najznačajniji izvozni proizvodi. U prva četiri mjeseca, u odnosu na isti period prošle godine, povećan je izvoz svježeg mesa i prerađevina od mesa, biljnih masnoća, ulja i vina.

Ukupna vrijednost otkupljenih i prodatih poljoprivrednih proizvoda u prvom kvartalu veća je tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period i iznosi oko pet miliona eura

Glavni partneri u uvozu i izvozu su i dalje zemlje potpisinice Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i EU.

Ukupna vrijednost otkupljenih i prodatih poljoprivrednih proizvoda u prvom kvartalu veća je tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period i iznosi oko pet miliona eura.

Ukupan otkup od individualnih poljoprivrednih proizvođača u prvom kvaratlu veći je 1,9 odsto u odnosu na uporedni period i iznosi 3,75 miliona eura.

"Vrijednost prodaje iz sopstvene proizvodnje i prvom kvartalu veća je 6,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 1,26 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Prema zvaničnim podacima Monstata, ukupna količina kravljeg mlijeka koju su otkupile registrovane mljekare i sirare u prvom kvartalu veća je 6,95 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period i iznosi 5,86 miliona litara.

"Evidentno je da je došlo i do rasta ukupne proizvodnje mlijeka, čemu u prilog idu i podaci u vezi sa smanjenjem vrijednosti uvoza mlijeka u prva četiri mjeseca za 19,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine", rekli su iz Ministarstva.

Nastavlja se i trend rasta gazdinstava koji se bave uzgojem stoke.

"Shodno podacima iz registra koji vodi Veterinarska uprava, ukupan broj gazdinstava koji se bave uzgojem stoke zaključno sa 6. majem, iznosio je 25,3 hiljade, što je 1,4 odsto više u odnosu na uporedni period", zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: