Budi odgovoran: Izrečene kazne vrijednosti pola miliona eura

Nakon veoma uspješnog okončanja prve faze kampanje Budi odgovoran, Vlada je odlučila da ona bude nastavljena do kraja godine
77 pregleda 1 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.06.2014. 11:34h

Građani su, u okviru projekta borbe protiv sive ekonomije, u prethodnih šest mjeseci ukazali na preko 1,5 hiljada nepravilnosti što je rezultiralo inspekcijskim nadzorom i izricanjem novčanih kazni u vrijednosti od 500 hiljada eura.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da će, shodno pravilima kampanje Budi odgovoran, polovina ovog iznosa, odnosno 250 hiljada eura, biti uloženo u realizaciju pet predloženih projekata od opšteg društvenog značaja.

Novac će biti uložen u nabavku gastro i kolonoskopske opreme za Institut za bolesti djece, opremanje i uređenje dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Cetinje, Nikšić i Plav, uređenje parka na Ćemovskom polju, rekonstrukciju dijela Doma starih Grabovac u Risnu i nabavku didaktičke opreme za državne vrtiće.

"Nakon veoma uspješnog okončanja prve faze kampanje Budi odgovoran, Vlada je odlučila da ona bude nastavljena do kraja godine, što će omogućiti dalje prikupljanje novca za realizaciju projekata od opšteg društvenog značaja, koje predlože i svojim glasovima podrže građani", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U tom cilju, kako je najavljeno, uskoro će biti obavljen novi krug konsultacija sa građanima i nadležnim institucijama o načinu ulaganja novca prikupljenog u nastavku projekta, a biće uvedena i nova kategorija nepravilnosti koje će građani moći da prijavljuju tokom predstojeće turističke sezone pod nazivom Nepravilnosti na kupalištima.

Kampanja Budi odgovoran se realizuje u okviru projekta Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije koji se sprovodi u saradnji Vlade Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak aktivne javne kampanje.

Bonus video: