Atlas banka: Rusi su krivi, a ne Knežević

Bankom u pomenutom periodu upravljao ruski menadžment, protiv kojeg su ranije pokrenute prekršajne prijave
286 pregleda 6 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.06.2014. 09:27h

Atlas banka reagovala je na tekst u “Vijestima” pod naslovom ”Rusi odlučuju hoće li predati Kneževića tužilaštvu: Nije zbog sankcija, nego poslova”.

U tom tekstu Centralna banka Ruske Federacije precizira zbog čega je oduzeta licenca banci biznismena Duška Kneževića u Moskvi, poručujući da je to isključivo zbog sumnjivih poslova i kršenja zakona te procedura, a ne “drugih razloga” na koje aludira Atlas.

Saopštili su da provjeravaju finansijsko stanje te banke i da će shodno rezultatima odlučiti o neophodnosti dostavljanja odgovarajućih materijala Vrhovnom tužilaštvu RF.

Reakciju Atlas banke prenosimo integralno:

"Tendenciozno se ponavljaju informacije o oduzimanju licence Atlas banci u Moskvi i uvođenju privremene administracije koja je posljedica donošenja odluke. Autori teksta moraju znati elemantarno bankarsko pravo da bankom upravlja menadžment, da je za pomenuti period upravljao ruski menadžment, protiv kojeg su ranije pokrenute prekršajne prijave i da g-din Duško Knežević nikada nije bio u menadžmentu i rukovodio Atlas bankom Moskva. Atlas banka ostaje pri svim navodima koje je saopštila crnogorskoj i široj javnosti, a to je da zakonskog osnova za suspendovanje licence i uvođenja privremene uprave od strane CB Ruske Federacije apsolutno ne postoji. A da je tako, potvrdila nam je i poznata ruska advokatska kancelarija “Justina” koju je Atlas banka angažovala za zastupanje pred Arbitražnim sudom u Moskvi”, navodi se u reagovanju PR službe Atlas banke Podgorica. Dodaju da se, prije pokretanja postupka pred Arbitražnim sudom u Moskvi, Atlas banka obratila advokatskoj kancelariji “Justina” iz Moskve radi dobijanja pravnog mišljenja da li je u konkretnom slučaju bilo zakonskog osnova za donošenje rješenja CBRF.

"U pravnom mišljenju koje je potpisao predsjednik advokatske kancelarije “Justine”, Burobin Viktor Nikolaevic, specijalista za bankarsko i finansijsko pravo, koje je Atlas banka dobila i čije navode prenosimo, između ostalog, stoji da su detaljno razmotrili cjelokupnu dostavljenu dokumentaciju na osnovu koje se sa sigurnošću može utvrditi da je Centralna banka Ruske Federacije, suprotno bankarskim propisima i dobroj bankarskoj praksi suspendovala licencu Atlas banke Moskva i da po njihovom mišljenju nema zakonskog osnova za oduzimanje licence. Istovremeno predlažu da se pokrene postupak pred Arbitražnim sudom u Moskvi radi poništavanja navedenog rješenja. Tužba će biti predata Arbitražnom sudu u Moskvi u zakonskom roku", piše u reakciji Atlas banke Podgorica.

Bonus video: