Bivši radnici FEP-a blokirali kapiju firme, traže isplatu plata

Bivši radnici FEP-a blokirali kapiju firme, traže 1,17 miliona eura
321 pregleda 2 komentar(a)
Fabrika elektroda Plužine, FEP, Foto: Svetlana Mandić
Fabrika elektroda Plužine, FEP, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.08.2018. 07:45h

Bivši radnici plužinske Fabrike elektroda (FEP) blokirali su juče kapiju firme kako bi spriječili novog vlasnika da izveze elektrode sve dok im se ne isplate potraživanja od 1,17 miliona eura koliko im se duguje za 33 neisplaćene zarade.

Njihov predstavnik Veselin Radović kazao je da su se samoinicijativno okupili kada su saznali da novi vlasnik, kome je FEP prodat za oko 115 hiljada eura, namjerava da izveze elektrode.

"Plate smo zaradili, a za stečaj nijesmo krivi, već se zna kako ide odgovornost po vertikali. Nemamo ništa protv novog vlasnika, srećno mu bilo, ali smo čvrstog stava da nijedan radnik neće biti angažovan u nekom novom procesu proizvodnje, niti ćemo dozvoliti izvoz elektroda dok ne regulišemo zaostala primanja“, poručio je Radović.

Stečaj u FEP-u, jedinoj fabrici takve vrste u regionu, uveden je u martu 2015. godine.

Radnici su poručili da blokadu neće prekidati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi ili razgovaraju sa premijerom Duškom Markovićem i nadležnim ministarstvima.

"Ako ti razgovori ne urode plodom onda ćemo naša prava tražiti sudskim putem. Tražićemo i sastanak sa novim vlasnikom da ga upoznamo sa ovim što se dešava“, kazao je Radović.

Bivši radnici FEP-a imaju podršku i lokalne uprave Plužina, na čijoj se teritorji nalazi fabrika. Opština je 2012. godine FEP-u pozajmila 200 hiljada eura kako bi se fabrika izvukla iz teške situacije u kojoj se nalazila i taj novac im nije vraćen.

"Nemamo ništa protiv novog vlasnika, ali imamo prema odnosu države prema lokalnoj upravi jer nas niko nije obavijestio da je fabrika prodata, niti nam je prikazano da li je urađen neki program o tome kako će se nastaviti proizvodnja i kako će zarade biti isplaćene ovim ljudima. U fabrici je deponovana i određena količina elektroda zbog pozajmice koju smo dali FEP-u“, kazao je u ime lokalne uprave Slobodan Delić i dodao da je dovoljno razloga da lokalna uprava podrži radnike u svojim opravdanim zahtjevima.

Luka Mićković kazao je "Vijestima" da je na 17. oglasu kupio imovinu fabrike, ne i fabriku, i da će biti prinuđen da protiv onih koji su mu istu prodali podigne tužbu jer nije u mogućnoati da raspolaže imovinom.

"Odrekao sam se svih potraživanja od bivših radnika po osnovu kreditnih zaduženja za stanove, jer ne želim nikome da ulazim u kuće. Bio sam ozbiljan da pokrenem proizvodnju i sve bivše radnike uposlim, ali kada vidim kako se odnose prema imovini fabrike od koje su do juče hljeb zarađivali ramisliću šta i kako dalje sa imovinom. Što se mene tiče prodaću radnicima imovinu za onoliko za koliko sam je ja kupio, srećno im bilo", poručio je Mićković.

Bonus video: