Inženjeri Boksita o prednostima ugovora sa Neksanom: Bolja cijena, više prodate rude

Predsjednik Udruženja se nada da će procjena imovine firme biti urađena što realnije
153 pregleda 0 komentar(a)
Inženjeri Boksita, Foto: Ilija Petrušić
Inženjeri Boksita, Foto: Ilija Petrušić
Ažurirano: 02.06.2014. 12:01h

Udruženje inženjera Boksita smatra da je ugovorom o kupovini rude sklopljenim sa nikšićkom firmom Neksan riješen status radnika do prodaje firme.

Kako je na konferenciji za novinare kazao Branislav Dačević u Boksitima se sada od svih očekuje kolektivna solidarnost kako bi na jednake „časti“ podijelili novac koji se zaradi od prodaje rude.

Predsjednik Udruženja Ilija Miljanić se nada da će procjena imovine firme biti urađena što realnije i da preostalih 312 radnika neće biti oštećeni niti u dijelu koji se odnosi na Fond PIO, kao i u dijelu plata i otpremnina.

Prema riječima Radivoja Kneževića ugovor sa Neksanom ima niz prednosti u odnosu na ugovor koji je ponudila firma Vagonimpex iako, kako je kazao, mađarski kupac to želi da prikaže drugačije. Prednosti nikšićkog Neksana su, kako je istakao Knežević, veća cijena za rudu, veća mjesečna količinina prodatog boksia, plaćanje rude na lageru i novac koji je operativan istog dana.

Cijena rude koju će Neksan plaćati je 24 eura po toni dok su Mađari, kako je kazao Knežević, ponudili istu cijenu koja je bila u ranije sklopljenom ugovoru, 23,5 eura po toni, ali je razlika što su sada za isti novac tražili rudu boljeg kvaliteta od baznog što je nepovoljno za Rudnik s obzirom da su zalihe kvalitetne rude ograničene pa bi se time urušila supstanca na rudokopima.

„Neksan će otkupljivati 20.000 tona mjesečno, sa odstupanjima od 15 odsto i rudu će plaćati na lageru, dok je Vagonimpex ponudio da otkupljuje 15.000 tona sa istim odstupanjem a da rudu plaća tek kada se utovari u vagone. Kako je Neksan domaća firma uplaćeni novac je operativan istoga dana, što je nama jako bitno“, kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima Vagonimpex je mislio da su Boksiti poništenjem ugovora sa of šor kompanijom Profesional Development dovedeni u mat poziciju pa su pokušali da „ih ucjene da po istoj cijeni otkupljuju rudu boljeg kvaliteta“. Podsjetio je i da Boksitima mađarska firma MAL već više od tri godine na ime isporučene rude duguje 1.120.000 eura i to bez kamata.

Bonus video: