Kavarić: Izgradnjom malih hidroelektrana postaćemo izvoznici struje

Koncesione ugovore dobila su četiri konzorcijuma i jedna kompanija, koji će graditi ukupno deset mHE u Crnoj Gori
108 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2014. 11:54h

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, dodijelio je danas ugovore o koncesiji za izgradnju deset malih hidroelektrana (mHE) na šest vodotoka što će, kako je ocijenio, doprinijeti da Crna Gora postane izvoznik električne energije.

On je kazao da Crna Gora izgradnjom mHE ispunjava evropske obaveze i dobija višak električne energije, koji može usmjeriti na izvoz, što će naročito biti značajno nakon izgradnje podmorskog kabla.

"Obnovljivi izvori energije su ekološki najprihvatljiviji, najjeftiniji i smanjuju potrebu Crne Gore za uvozom struje", kazao je Kavarić na svečanosti povodom dodjele koncesionih ugovora.

On je podsjetio da se Crna Gora u procesu evropskih integracija obavezala da do 2020. godine dostigne nacionalni cilj kada je u pitanju proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, od 33 odsto udjela u ukupnoj potrošnji.

Koncesione ugovore dobila su četiri konzorcijuma i jedna kompanija, koji će graditi ukupno deset mHE u Crnoj Gori.

Kavarić je dodijelio ugovore o koncesiji konzorcijumu Plava Hydro Power sa Kosova za izgradnju dvije mHE na Đuričkoj rijeci, kao i beranskoj kompaniji Hidroenergija Montenegro, za gradnju jedne mHE na Kaludarskoj rijeci.

Koncesioni ugovor je dobio i konzorcijum Interenergo iz Slovenije za izgradnju dvije mHe na Vrbnici i Hydro Bistrica za gradnju jedne na vodotoku Bistrica. Ugovor je dobio i konzorcijum Kutska i Mojanska za gradnju jedne mHE na Kutskoj rijeci i tri na Mojanskoj.

Ugovori o koncesiji potpisani su u aprilu i maju, na osnovu tendera koji je u julu prošle godine raspisalo Ministarstvo ekonomije i onog koji je u novembru pokrenut na inicijativu ponuđača.

"U konzorcijumima se nalaze tri strane i šest domaćih kompanije. Strane kompanije su renomirane i dokazale su se na polju gradnje mHE u okruženju", rekao je Kavarić i dodao da je Triangle GC ING kćerka kompanija Triangle General Contractors iz Njujorka, a ljubljanski Interenergo kćerka firma poznate austrijske grupe Kelag i Vodni Zdroje iz Češke.

Iz Ministarstva su podsjetili da je koncesionim ugovorima predviđena gradnja deset mHE, ukupne instalisane snage 23,324 megavata (MW) i predviđene godišnje proizvodnje 86,29 hiljada gigavat sati (GWh). Ukupna vrijednost investicija iznosi 46,63 miliona eura.

Ugovori o koncesiji potpisani su u aprilu i maju, na osnovu tendera koji je u julu prošle godine raspisalo Ministarstvo ekonomije i onog koji je u novembru pokrenut na inicijativu ponuđača.

Predstavnik kompanije Triangl GC ING, Sofia Kika, saopštila je da su u tom preduzeću ubijeđeni da će projekat biti završen na najbolji način i da će saradnja biti kao do sada.

Kavarić je saopštio i da su u realizaciji koncesionih ugovora za gradnju MHE, koji su potpisani na osnovu ranijih tendera, uspješno otklonjena „uska grla“, tako da su oni u različitim fazama realizacije ili su raskinuti.

"Problem je bilo to što veliki broj opština nije imao prostorne planove koji bi omogućili realizaciju tih projekata. U puno slučajeva smo imali situaciju da su priključci na mrežu bili nemogući ili su mnogo koštali", objasnio je Kavarić.

On je dodao da je, na osnovu iskustva sa ptrethodnog tendera, raspisan poziv za one koji zadovoljavaju ta dva sporna preduslova.

Predstavnik kompanije Triangl GC ING, Sofia Kika, saopštila je da su u tom preduzeću ubijeđeni da će projekat biti završen na najbolji način i da će saradnja biti kao do sada.

"Glavna aktivnosti Triangla je gradnja MHE i do sada smo izgradili tri na Kosovu. Zainteresovani smo da rašitrimo biznis u regionu", rekla je Kika.

Galerija

Bonus video: