Medojević: CEAC sada u pravu, državi prijeti kazna

"Najžešći sam kritičar prodaje KAP-a Deripaski, ali su sada argumenti u njegovu korist", kazao je Medojević
67 pregleda 7 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.06.2014. 18:41h

Kao jedan od najžešćih kritičara odluke Vlade da Kombinat aluminijuma proda ruskom tajkunu Olegu Deripaski, sada moram, kao profesionalac da upozorim stečajnog uporavnika i sudiju da su argumenti CEAC u prilog zahtjevu da se ponovi javni oglas, opravdani i potkrijepljeni ozbiljnim argumentima”, kazao je za “Vijesti” poslanik DF-a Nebojša Medojević, koji je ranije bio konsultant u nekoliko privatizacija u regionu.

On je upozorio stečajnog upravnika “da bi nastavak nezakonitog postupanja i slijepog praćenja instrukcija iz vrha vlasti i njega dovelo u zonu krivične odgovornosti, a državu Crnu Goru u opasnost od plaćanja ogromnih odštetnih zahtjeva".

CEAC je podnio dvije tužbe protiv Crne Gore arbitražnom sudu u kojima traži odštete od 600 i 100 miliona eura. Ova kompanija je dio Deripaskine grupe En plus, a upravljala je KAP-om od privatizacije 2005. do uvođenja stečaja u julu prošle godine.

Medojević je naveo da je stečaj, likvidacija i prodaja KAP-a primjer organizovanog kriminala i visoke korupcije u Vladi, Opštini i sudstvu.

Medojević je i ranije kritikovao prodaju KAP-a. Nakon toga u Beogradu ga je fizički napao Pejović, protiv koga se zbog toga vodi postupak

On je napomenuo da je stečajni upravnik odlučio da imovinu KAP-a proda kroz postupak bankrotstva, kada nema nikakvog uslovljavanja kupca već je jedini kriterijum cijena.

"Unaprijed favorizovani ponuđac je dao određenu cijenu za imovinu KAP, a onda ispostavio čitav niz uslova koji nisu predviđeni javnim pozivom i koje stečajni upravnik nije smio da uzima u obzir", naveo je Medojević.

Na ponovljenom tenderu jedinu ponudu od 28 miliona je dao Uniprom Veselina Pejovića, ali je uslovio cijenom struje od 28 eura po megavat času, riješenjem imovinskih sporova sa Opštinom u korist KAP-a i oslabađanjem od plaćanja komunalnih naknada.

Nakon prihvatanja njegove ponude, ispunjeni su svi uslovi osim cijene struje. Ugovor još nije potpisan.

Medojević je naveo da se na ovakav način pojavljuju osnovana sumnja da su postojali dogovori oko prikrivanja punih informacija za investitore koji su doveli do pojavljivanja samo jedne unaprijed dogovorene ponude.

On je i ranije kritikovao prodaju KAP-a. Nakon toga u Beogradu ga je fizički napao Pejović, protiv koga se zbog toga vodi postupak.

Bilo bi više ponuđača da su sporovi prije riješeni

Medojević napominje “da međunarodni standardi jasno ukazuju na obavezu da se svim učesnicima u nekom javnom nadmetanju u javnom pozivu daju isti i nepromjenjivi uslovi”.

“Stečajni upravnik u javnom pozivu nije dao nikakve informacije o prenamjeni statusa zemljišta, subvencijama za električnu energiju, finansiranju socijalnog programa iz budžeta i slično, kao bitnim elementima za ocjenjivanje ponuda. Na ovaj način stečajni upravnik je prihvatio naknadne zahtjeve jednog ponuđača, koji nijesu bili definisani javnim pozivom. Da je stečajni upravnik transparetno i pravovremeno u javnom pozivu objavio da će opštinska zemlja vrijedna desetine miliona eura biti poklonjena, da će cijena struje biti subvencionisana i da će Vlada pomoći prilikom definisanja ove cijene, da će se iz budžeta plaćati otpremnine viškovima radnika, intersovanje investitora bi bilo mnogo veće”, smatra Medojević.

Bonus video: