U ponedjeljak dodjela koncesionih ugovora za izgradnju malih hidroelektrana

Ugovore će dobiti četiri konzorcijuma i jedna kompanija, koji će graditi ukupno deset mHE
0 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Zoran Đurić
Vladimir Kavarić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.06.2014. 15:35h

Predstavnici konzorcijuma i kompanija, koje će graditi male hidroelektrane (mHE) na šest vodotoka u Crnoj Gori, sjutra će dobiti ugovore o koncesijama, najavljeno je iz Ministarstva ekonomije.

Ugovore će dobiti četiri konzorcijuma i jedna kompanija, koji će graditi ukupno deset mHE.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, dodijeliće ugovore o koncesiji konzorcijumu Plava Hydro Power sa Kosova za izgradnju dvije mHE na Đuričkoj rijekci, kao beranskoj kompaniji Hidroenergija Montenegro, za gradnju jedne mHE na Kaludarskoj rijeci.

Koncesioni ugovor dobiće i konzorcijum Interenergo iz Slovenije za izgradnju dvije mHe na Vrbnici i Hydro Bistrica za gradnju jedne na vodotoku Bistrica. Ugovor će dobiti i konzorcijumu Kutska i Mojanska za gradnju jedne mHE na Kutskoj rijeci i tri na Mojanskoj.

Iz Ministarstva su podsjetili da je ugovorima predviđena gradnja deset mHE, ukupne instalisane snage 23,324 megavata (MW) i predviđene godišnje proizvodnje 86,29 hiljada gigavat sati (GWh).

Oni su dodali da ukupna vrijednost investicija iznosi 46,63 miliona eura.

Ugovori o koncesiji potpisani su u aprilu i maju, na osnovu tendera koji je u julu prošle godine raspisalo Ministarstvo ekonomije i onog koji je u novembru pokrenut na inicijativu ponuđača.

Bonus video: