Ministarstvo finansija: Zakon o otpisu kamate nije donijet zbog HIT Montenegra

Iz Ministarstva su kazali da su netačni i neosnovani navodi poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandra Damjanovića
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2014. 17:59h

Zakon o otpisu kamate na dospjele poreske i carinske obaveze nije donijet zbog interesa jednog ili više pojedničnih poreskih obveznika, već je zasnovan na principu jednakosti i pravu svih da ostvare te povoljnosti, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su kazali da su netačni i neosnovani navodi poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandra Damjanovića, da je Zakon donijet da bi se učinio ustupak kompaniji HIT Montenegro.

"Posebno je neshvatljivo da bilo ko može izvesti zaključak da se nekom čini ustupak na način da mu se utvrdi dodatna obaveza u visokom iznosu i istovremeno otpiše neznatan dio iste. U tom smislu, začuđuje takva izjava poslanika Damjanovića, kao i tendenciozni komentari poslanika SNP-a Srđana Milića na ovu temu prilikom rasprave u parlamentu u četvrtak, na koje ministar Radoje Žugić nije imao mogućnosti da replicira, jer mu nije data riječ", navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva i Poreske uprave (PU).

PU je, kako je objašnjeno, u postupku inspekcijskog nadzora nad kompanijom HIT Montenegro koji je sproveden u drugoj polovini prošle godine, korigovala visinu obaveza po osnovu poreza na dobit i na dodatu vrijednost (PDV).

"Korekcija je nastala kao rezultat različitog pravnog tumačenja poreskih propisa od PU i samog obveznika. Do suprotnih stavova je došlo usljed različitog tumačenja tretmana oporezivanja u vezi sa realizovanom investicijom rekonstrukcije hotela Maestral", kazali su iz Ministarstva.

Poreski obveznik je, kako su naveli, ispoštovao rješenje PU i uplatio utvrđene obaveze, ali je, u namjeri dokazivanja ispravnosti svog tumačenja, a koristeći pravna sredstva, pokrenuo postupak pred nadležnim organima i isti je u toku.

"Poreski obveznik je uplatio obračunati porez u cjelosti, istovremeno ispunjavajući uslove propisane Zakonom o otpisu kamate na dospjele poreske i carinske obaveze i ostvario pravo na otpis kamate", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Zakon usvojila Skupština krajem prošle godine i da je njegov osnovni cilj bio usmjeren na smanjenje nivoa ukupnog poreskog duga, na način što je svim poreskim i carinskim obveznicima bilo omogućeno da, ukoliko jednokratno i u ostavljenom roku izmire dospjele obaveze, budu oslobođeni plaćanja kamate.

Iz Ministarstva su, u vezi sa dilemom zašto se taj poreski obveznik nije našao na listi najvećih poreskih dužnika, objasnili da je Uredbom o uslovima i kriterijuma objavljivanja liste propisano da se u nju ne uključuju poreski dužnici koji su izjavili žalbu, odnosno pokrenuli upravni spor.

"Imajući u vidu da je kompanija HIT Montenegro pokrenula postupak za osporavanje rješenja PU, nije bilo osnova za uključivanje te firme u "crnu listu" poreskih dužnika", zaključuje se u saopštenju

Bonus video: