NTO: Budžet skroman, potrebno više sredstava za turističku promociju

Direktor NTO, Saša Radović, je predstavio izvještaj o realizaciji programa promotivnih aktivnosti NTO u prošloj godini
0 komentar(a)
NTO, Skupština, Foto: Nacionalna turistička organizacija
NTO, Skupština, Foto: Nacionalna turistička organizacija
Ažurirano: 30.05.2014. 15:51h

Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspolaže skromnim godišnjim budžetom, koji bi trebalo unaprijediti u cilju efikasnije promocije, ocijenjeno je danas na konstitutivnoj sjednici Skupštine.

"NTO raspolaže skromnim godišnjim budžetom, pa ga je potrebno unaprijediti u cilju efikasnije promocije, naročito ako se ima u vidu preporuka Svjetske turističke organizacije (UNWTO) da se u promociju turizma godišnje ulaže dva odsto od ostvarenih prihoda u turizmu zemlje", navodi se u saopštenju NTO.

Na sjednici je ocijenjeno i da je potrebno da sve turističke organizacije raspolažu ukupno ostvarenim, odnosno naplaćenim dijelom namjenskih prihoda, po osnovu boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, koji im pripadaju shodno zakonu, kao i da se pronađu dodatni modeli finansiranja promocije turističke ponude Crne Gore na važnim emitivnim tržištima.

Direktor NTO, Saša Radović, je predstavio izvještaj o realizaciji programa promotivnih aktivnosti NTO u prošloj godini, finansijski za prošlu godinu, kao i program promotivnih aktivnosti i finansijski plan za ovu godinu.

Skupština je usvojila te materijale i konstatovala da je NTO i u prošloj godini sve aktivnosti realizovala kvalitetno i u skladu sa raspoloživim budžetom.

"To je značajno doprinijelo poboljšanju imidža i prepoznatljivosti zemlje kao turističke destinacije na međunarodnom tržištu i ostvarenju pozitivnih trendova u turističkom prometu u prošloj godini", navodi se u saopštenju.

Sa druge strane ocijenjeno je da je potrebno obezbijediti veća sredstva za turističku promociju na svim nivoima.

Na sjednici su izabrani novi članovi izvršnog i nadzornog odbora NTO, na period od četiri godine. Članovi Izvršnog odbora su Predrag Jelušić, Zoran Duletić, Gzim Hajdinaga, Vule Tomašević i Neda Ivanović.

U Nadzornom odboru su Mina Jovović, Martin Ivezaj i Aleksandar Armenko.

Bonus video: