Biznis plus: Medicinski turizam zainteresovao učesnike

Na prvom panelu govorilo se o potencijalima regionalnog turizma - od medicinskog do agroturizma
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2014. 14:17h

Svojevrsni koncept turizma

Drugog dana regionalnog ekonomskog skupa koji je u Budvi organizovao Biznis plus, prije okruglih stolova Bisnode je za prisutne preduzetnike pripremio brzo umrežavanje odnosno Bisnode Speed Networking.

Jedna grupa ugovornika je nakon nekoliko minuta pristupila sledećem sugovorniku i tako potencijalnimi partneri u kratko vrijeme predstavljaju svoje preduzeće i ideje. U pola sata članovi Poslovnoga kluba Biznis plus upoznalo više od 15 potencialnih poslovnih partnera koji tako ubrzo shvate s kim će o poslu razgovarati i dalje, nakon umrežavanja. Bisnode je tako do sada umrežio oko tri hiljade osoba, 36 posto ih je sklopilo posao, mnogi već na licu mjesta.

Nova vrsta turizma

Koncept svojevrsnog i vrlo specifičnog medicinskog turizma koji nudi kompanija LinkedAge zainteresovao je prisutne od kojih su mnogi po prvi put čuli za ovaj vid poslovanja.

Ova kompanija nudi penzionerima slobodne kapacitete staračkih domova širom Evrope koji onda umjesto da najstarije doba provode sami i bez medicinske njege po vrlo povoljnim cijenama odlaze u staračke domove, kako radi potrebe tako i radi provoda ali i njege koju dobijaju.

Prioritet nije prebrzo širenje

I jedna i druga kompanija, čak i u vrijeme krize rastu ali Lorenzetti ističe da akcenat nije na ubrzanom rastu već na ojačavanju kvaliteta.

O kvalitetu kao preduslovu turizma govorio je i naš drugi sagovornik na panelu iz Poljoprivredne unije otkrivajući da se radi na brendiranju proizvoda kao što je njeguška pršuta navodeći da bez kvalitetnog proizvoda nema ni razvoja turizma.

Nenezić: Agrobiznis ima šansu u turizmu, ali je zanemaren

Na prvom panelu govorilo se o potencijalima regionalnog turizma i to u najopštijem smislu od medicinskog do agroturizma, jeftinog prevoza i koncepta turističkih smještajnih kapaciteta za penzionere.

Lani, Crnu Goru je posjetilo 1,5 miliona turista a ostvareno je više od devet miliona noćenja. Ono na šta je Dragoljub Nenezić, predsjdnik Poljoprivredne unije posebno skrenuo pažnju je činjenica da agrobiznis ima šansu u turizmu ali je praktično zanemaren.

Iako ima potencijala za proizvodnju vode koja bi zadovoljila potrebe ne samo Crne Gore već i izvoza, ova zemlja vodu ipak uvozi. Baš kao i mlijeko, meso i druge poljoprivredno prehrambene proizvode umjesto da se autohtona proizvodnja nađe na stolovima hotela i restorana koji nude usluge stranim i domaćim turistima.

"Mi uvozimo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 420 miliona eura dok naših proizvoda nema na trpezama hotela", precizirao je Nenezić, dodavši:

"Pokušavamo edukacijom, sastancima sa poljoprivrednicima i vlasnicima hotela da ih uputimo jedne na druge a koliko je važno razvijati ruralni turizam svedoči to što upravo ovaj segment raste po stopi od šest odsto u Evropi a ostatak po stopi od četiri odsto".

Galerija

Bonus video: