Škrabec: Cilj kompanije Riko su sva tržišta regiona

"Na svim tržištima biramo vrhunski kadar s područja inženjerstva, građevinarstva i drugih potpornih djelatnosti. Priznajem da uvijek takav kadar i pronađemo"
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2014. 13:18h

Kompanija Riko se trenutno najviše posvećuje prodoru na području energetike i zaštite okoline u Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu, BiH i Makedoniji

"Sva ova regionalna tržišta su otvorena za program zaštite okoline našeg preduzeća", objašnjava direktor Rika Janez Škrabec, jer razvoj ide u smjeru kvaliteta života i snabdijevanja energijom, u kombinaciji s čistijom životnom sredinom.

Dočekali smo i drugi ovogodišnji dvodnevni susret regionalnoga Poslovnog kluba Biznis plus, koji je u Budvi sakupio poslovne ljude iz šest zemalja. Na prvi dan biće riječi o tome kako zajedno prepoznati poslovne prilike van granica, kako potražiti pravoga saradnika i stalni okrugli sto "Ajmo konkretno", ovoga puta o tome šta trenutno razvijaju članovi kluba, šta bi željeli i gdje im treba pomoć.

Tu ćemo više saznati i od Tanje Rupnik, vođe investicijskih projekata kod Rika, poduzeća koje svoju perspektivu u regiji zapadnoga Balkana prepoznaje i na području energetike, jer neiskorišćene kapacitete voda ima cijeli region.

Na tržište Makedonije, na primjer, Riko je već uspješno ušao kroz izgradnju hidroelektrane Sv. Petka, kaže direktor, predao je ponudu za tender za opremu hidroelektrane (HE) Boškov most dok se na tender za izgradnju HE Vranduk prijavio zajedno s lokalnim partnerom Euroasfalt.

Osim toga, kaže Škrabec, uvijek su u potrazi za optimalnim sinergijama s projektantskim i građevinskim firmama i dobavljačima tehnološke opreme.

  • Šta trenutno razvijate?

Kao inženjering kompanija, razvijeni su nam svi mogući mehanizmi pomoću kojih ulagačima osiguravamo optimalna, tehnički kvalitetna i ekonomski održiva rješenja. Svoju perspektivu u regionu zapadnog Balkana prepoznajemo na području energetike i zaštite životne sredine. I upravo prodoru na ove vrste područja u Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu, BiH i Makedoniji trenutno smo se najviše posvetili.

  • S kojim tipom preduzeća biste željeli da sarađujete, odnosno, kakva vrsta djelatnosti vam je potrebna za postizanje željenih ciljeva i planova?

Usmjereni smo uglavnom na područje tehnoloških rješenja u okviru zaštite okoline i energetike. Budući da se prepoznajemo kao integratori, s našim su rješenjima povezani projektanti i građevinske firme kao i dobavljači tehnološke opreme. Uvijek smo u potrazi za optimalnim sinergijama s lokalnim kompanijama.

  1. S kojim preduzećima, koja se ne bave istim djelatnostima, već sarađujete?

Sarađujemo s brojnim partnerima iz zemalja bivše Jugoslavije, čija rješenja možemo uključiti u ​​konkretne projekte.

  • Koje tržište najbolje prihvata novosti odnosno gdje je nove ideje najlakše primijeniti?

Procjenjujem da su sva tržišta u regionu nekako otvorena za ovakve projekte, jer je trend usmjerenje u razvoj i neku novu eru na području kvaliteta života i snabdijevanja energijom u vezi s zdravijom životnom sredinom i održivim intervencijama u njega. Ove trendove jednostavno nijedno tržište neće moći zaobići, ako hoće sa svojim smjernicama u korak s vremenom i pratiti ih razvojno.

  • Šta želite da razvijate u regionu?

U regionu želimo razvijati povezivanja i partnerstva s lokalnim preduzećima i naručiocima, s kojima i za koje možemo realizovati ove vrste projekte zaštite životne sredine i energetske projekte.

  • Gdje u regionu vidite najviše potencijala?

Najveći potencijal vidimo upravo u tim projektima i djelatnostima, na koje smo se u posljednjih nekoliko godina i sami najviše fokusirali i specijalizirali, znači održivi projekti zaštite životne sredine i energetike poput hidro i termoelektrana, nadogradnje ili novogradnje sistema pitke vode, kanalizacijskih mreža, sistema za pročišćavanje voda, preradu otpada i suvremenih projektiranja.

  • U kojem dijelu vam je potrebna podrška države?

Pomoć države trebalo bi da bude fokusirana prije svega kod garancija, odnosno brže sanacije i odazivanja bankarskog sektora u pružanju podrške preduzećima i novim projektima na stranim tržištima. To vrijedi ne samo za region, nego za sva tržišta gdje nastojimo razvijati nove aktivnosti i projekte, a posredno i radna mjesta. Preduzetnici stoga očekuju da je država, prije svega gdje je u pitanju finansiranje kroz koheziju i drugih perspektiva, agilna i fleksibilna, zbog rezervisanih bankarskih garancija, kao i naših kapaciteta.

  • Planirate li proširenje na još neko tržište?

U našem fokusu su sva tržišta nekadašnje Jugoslavije.

  • Koji kadar tražite i koji profil zaposlenih vam je najteže naći i u svojoj zemlji i u regionu?

Na svim tržištima biramo vrhunski kadar s područja inženjerstva, građevinarstva i drugih potpornih djelatnosti. Priznajem da uvijek takav kadar i pronađemo.

Galerija

Bonus video: