"MILIONSKA ŠTETA PO BUDŽET"

MANS: Državne institucije da objave kompletnu dokumentaciju o prodaji EPCG

MANS od Vlade traži da se objavi kompletna korespodencija između tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija tokom njegove posjete Crnoj Gori
3093 pregleda 6 komentar(a)
Berluskoni i Đukanović, Foto: Savo Prelević
Berluskoni i Đukanović, Foto: Savo Prelević

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je Vladu, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, Ministarstvo ekonomije i Komisiju za hartije od vrijednosti da bez odlaganja objave svu relevantnu dokumentaciju koja se tiče procesa privatizacije Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Ko se ugradio u državni posao: Milioni za poštansko sanduče u Londonu

"Osim prodaje Telekoma, pokazuje se da je i u slučaju prodaje EPCG dio "kolača" otišao takozvanim posrednicima za koje javnost do sada nije znala, ali i da ti posrednici imaju veoma bliske veze sa visokim državnim funkcionerima. Zbog toga smo zatražili od Savjeta za privatizaciju da učini javnim sve ponude za kupovinu državnih akcija EPCG, uključujući i kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na žalbe koje su nakon odluke da se kompanija proda A2A, uputile ruska kompanija Inter Rao i grčki konzoricijum Golden Energy One Holdings i Public Power Corporation. Ruska kompanija se žalila da im je ponuda neosnovano odbijena, te da je A2A u ovom poslu favorizovan. To su tvrdili i iz grčkog konzorcijuma, ali su prije sudskog postupka povukli svoju tužbu", navodi se u saopštenju MANS-a.

Dodaje se da su od Vlade zatražili da se objavi kompletna korespodencija između tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i bivšeg italijanskog premijera Silvia Berlusconija tokom njegove posjete Crnoj Gori, neposredno uoči prodaje EPCG italijanskoj A2A.

"Podsjećamo da Vlada još uvijek krije i informacije o pregovorima koji su vođeni sa predstavnicima A2A u vezi sa nastavkom upravljačkog ugovora iz 2015. godine. Od Komisije za hartije od vrijednosti smo tražili i kopije svih ugovora koji su zaključeni između privatizacionih fondova i britanske kompanije River Financial Traiding Limited a koje se odnose na prodaju akcija Elektroprivrede Crne Gore, kao i svih provizija koje su tom prilikom isplaćene".

Iz MANS-a navode da kada je u pitanju afera Telekom, da je Skupštini Crne Gore podnešen zahtjev za slobodan pristup informacijama tražeći kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na rad skupštinskog anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o korupciji u slučaju "Telekom", kako bi ista postala javno dostupna.

"Nema sumnje da je prikrivanje ključnih podataka o prodaji najvažnijih državnih kompanija i pregovaranje iza zatvorenih vrata direktno omogućilo uključivanje takozvanih posrednika sa off-shore destinacija, a da se šteta po državni budžet mjeri milionima eura", zaključuje se u saopštenju MANS-a.