Lovćen banka dobila dozvolu za rad

"Bankarski sektor je bio stabilan u 2013. čemu su, prije svega, doprinijeli snažan rast likvidnih sredstava, kontinuirani rast depozita, kao i dokapitalizacija jednog broja banaka"
121 pregleda 5 komentar(a)
Centralna banka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Centralna banka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.05.2014. 15:35h

Savjet Centralne banke Crne Gore donio je odluku o davanju dozvole za otpočinjanje rada "Lovćen banke", AD Podgorica.

Odluka je donijeta na 58. Sjednici, kojom je predsjedavao guverner Milojica Dakić.

"Savjet je usvojio Izvještaj Guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za mart 2014. u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2014. godini. Ocijenjeno je da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika i dalje umjeren", navodi se u saopštenju CBCG.

Iako je, kako se dodaje, crnogorska ekonomija izašla iz recesije, zabrinutost je i dalje prisutna u dijelu rastuće nelikvidnosti realnog sektora, mjerene i brojem blokiranih pravnih lica i preduzetnika i iznosom ukupnog duga po osnovu koga je izvršeno blokiranje računa.

Stanje u bankarskom sektoru je ocijenjeno stabilnim.

"Bankarski sektor je bio stabilan u 2013. godini, čemu su, prije svega, doprinijeli snažan rast likvidnih sredstava, kontinuirani rast depozita, kao i dokapitalizacija jednog broja banaka. Koeficijenti likvidnosti i solventnosti na nivou bankarskog sistema bili su značajno iznad propisanog nivoa, a banke su 2013. godinu završile sa ostvarenim pozitivnim finansijskim rezultatom", navodi se između ostalog u saopštenju Centralne banke.

Bonus video: