Vlada ide u Nikšić da raspravlja o unapređenju poslovnog ambijenta

Iz Đukanovićeve Vlade je najavljeno da će imati više tematskih sjednica koje će se održavati u različitim gradovima
76 pregleda 0 komentar(a)
Vlada, bus, Foto: Twitter/Srđan Kusovac
Vlada, bus, Foto: Twitter/Srđan Kusovac
Ažurirano: 28.05.2014. 17:23h

Vlada će u subotu u Nikšiću održati tematsku sjednicu koja će biti posvećena unapređenju poslovnog ambijenta, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora iz Vlade.

Izvršna vlast je prethodnu tematsku sjednicu održala u Kolašinu početkom marta, a građanima još nije saopšteno koliko je to koštalo državni budžet.

Predstojeće putovanje, prema nezvaničnim informacijama, planirano je za Nikšić, a još nije poznato gdje će biti smješteni članovi Vlade i hoće li ostati više dana.

"Vijestima" je u Vladi, na pitanje hoće li putovati vozom ili autobusom, nezvanično odgovoreno da još nije dogovoreno koji će prevoz premijer Milo Đukanović i ministri koristiti.

Prva tematska sjednica održana je prije skoro tri mjeseca u Kolašinu u hotelu Bjanka gdje su ministri dva dana razmatrali prioritetne strukturne reforme u oblastima prosvete, rada, socijalnog staranja i zdravstva.

Opozicione partije su prvu tematsku sjednicu nazvale originalnim političkim marketingom pred lokalne izbore. Istakli su i da izvršna vlast ne bira sredstva u zloupotrebi državnih organa u predizbornim aktivnostima

Tada su im gosti bili i poslanici vlasti.

Šef Vladinog Biroa za odnose sa javnošću Srđan Kusovac zvanično je novinarsko pitanje o tome koliko je koštao aranžman u hotelu „Bjanka" nazvao banalizacijom važnih tema na kojima su tokom dva dana radili.

"Ako vam kažem da je u ovoj sali popijeno 90 kafa i 216 bočica vode, onda sam rekao i koliko se ozbiljno radilo. Vi znate da svaka grupa gostiju ovdje ima popuste i to nijesu sume kakve su kolale medijima", rekao je on, a nije odgovorio koliki je ukupni račun.

Završnom dijelu sjednice u Kolašinu mogli su prisustvovati poslanici vladajuće koalicije iz redova Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Liberalne partije, Force i Demokratske partije. Oni su došli drugog dana uz manje pompe autobusom.

Dok su premijer i ministri boravili u Kolašinu na snazi je bila zabrana ulaska svima, izuzev gostima hotela.

Opozicione partije su prvu tematsku sjednicu nazvale originalnim političkim marketingom pred lokalne izbore. Istakli su i da izvršna vlast ne bira sredstva u zloupotrebi državnih organa u predizbornim aktivnostima.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković tada je negirao da "premještanje" izvršne vlasti u Kolašin ima veze sa predstojećim lokalnim izborima.

Iz Đukanovićeve Vlade je najavljeno da će imati više tematskih sjednica koje će se održavati u različitim gradovima.

U Kolašinu preuzeli 54 zadatka

Vlada je usvojila posebne zaključke sa sjednice u Kolašinu i dala zaduženja ministarstvima prosvjete, rada i zdravlja koja treba da ispune tokom ove godine.

Resor prosjete dobio je 10 zaduženja među kojima su da pripremi predlog novog modela finansiranja viskog obrazovanja, kao i da uradi analizu propisa koji uređuju postupak priznavanja stranih obrazovnih isprava i izjednačavanja kvalifikacija.

Ministarstvo zdravlja ima 31 zaduženje.

Treba da sprovedu anketu zadovoljstva zdravstvenih radnika i pacijenata u cilju procjene integriteta zdravstvenog sitema, da pripreme model angažovanja menadžetskog tima u jednoj zdravstvenoj ustanovi...

Ministarstvo rada i socijalnog staranja treba da ispuni 13 zadataka.

Obaveza je da pripremenova zakonska rješenja kako bi se smanjio deficit Fonda PIO, napravi model evidencije nezaposlenih osoba...

U izvještaju o realizaciji zaključaka, koje je Vlada usvojila početkom maja, navedeno je da je dio zaključaka ispunjen, kao i šta još treba uraditi.

Bonus video: