Od Neksana novac za plate i proizvodnju

Načelno je dogovorena mjesečna isporuka 17 hiljada tona rude po minimalnoj cijeni od 24 eura
113 pregleda 0 komentar(a)
Zdravko Cicmil, Foto: Ivan Petrušić
Zdravko Cicmil, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 26.05.2014. 15:25h

Predstavnici nikšićke kompanije Neksan i Rudnika boksita dogovorili su ključne detalje o kupovini rude, od čije prodaje će biti obezbjeđivana sredstva za proizvodnju i redovnu isplatu zarada.

Stečajni upravnik Boksita, Zdravko Cicmil, kazao je agenciji Mina-business da tek treba da uslijedi potpisivanje ugovora i preciziranje svih uslova prodaje. On je naveo da će Neksan u srijedu ili četvrtak uplatiti avans od 130 hiljada eura neophodnih za isplatu zarada radnicima.

„Načelno je dogovorena mjesečna isporuka 17 hiljada tona rude po minimalnoj cijeni od 24 eura. Ugovor ćemo potpisati na kraći rok, vjerovatno tromjesečni period, pa potom eventualno produžavati, zavisno od situacije oko prodaje Rudnika boksita“, rekao je Cicmil.

Prema njegovim riječima, poziv Neksanu uslijedio je nakon što podgorička firma Professional Development, prvorangirana na javnom pozivu za kupovinu rude, nije uplatila traženi avans.

Ta firma, registrovana na Djevičanskim ostrvima, trebalo je da preuzima najveće količine rude uz najpovoljniju cijenu i najjače garancije.

„Skoro mjesec čekanja da Professional počne da ispunjava dogovoreno stvorilo nam je velike probleme i kraće kašnjenje zarada, što ne možemo dozvoliti. Cilj nam je da firma radi i radnici redovno dobijaju zarade, koje se isplaćuju od 250 do 550 eura“, rekao je Cicmil.

On je najavio da će zaostala plata biti isplaćena u četvrtak ukoliko sve bude teklo po planu dogovorenom sa Neksanom.

Cicmil je kazao da je poštujući redosljed rangiranih na ponudi o prodaji prije Neksana kontaktirao dosadašnjeg kupca mađarsku firmu Vagon inpeks, ali da ponuđeni uslovi nijesu bili zadovoljavajući za Boksite.

Zamjenik izvršnog direktora Neksana, Ivan Ivanović, kazao je agenciji Mina-business da ugovor tek treba da se usaglasi i da će ta firma uredno uplatiti traženi novac neophodan za isplatu zarada radnicima i nastavak proizvodnje u iznosu oko 250 hiljada eura.

„Kupljenu rudu za ćemo lagerovati, a u međuvremenu ponovo uspostaviti kontakte sa potencijalnim kupcima, jer je prošlo dva mjeseca od kada smo se javili za kupovinu. Dok ponovo ne obezbijedimo kupce rudu ćemo redovno preuzimati i lagerovati i ugovoreni novac isplaćivati“, rekao je Ivanović.

On je dodao da će Neksan ispoštovati sve što bude ugovorom precizirano, kao što je to i do sada radio u poslovnoj saradnji.

Na ranije raspisani tender za kupovinu rude stigle su četiri ponude, a zainteresovani su bili Vagon inpeks, Neksan i firma Velting, dok je nikšićka kompanija „Milović“ navela da je spremna da pomaže proizvodnju i da bi mogla uposliti 30 radnika.

Bonus video: