IA: Opštine ne usvajaju godišnje planove koncesija iako ih zakon obavezuje

Pristup zaključenim ugovorima o javno-privatnom partnerstvu je, kako su naveli, otežan zbog nepostojanja elektronske baze podataka
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2014. 12:56h

Crnogorske opštine ne posjeduju neophodnu ekspertizu za javno-privatno partnerstvo (JPP), a stručnu podršku ne dobijaju ni sa nacionalnog nivoa, jer zbog odsustva zakonskog okvira nije uspostavljena instutucija koja bi pomogla u realizaciji te vrste projekata, ocijenili su iz Instituta alternativa.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su saopštili da dosadašnju realizaciju javno-privatnih partnerstava na lokalnom nivou u Crnoj Gori karakteriše niz problema.

"Nepoznavanje specifičnosti tog modela popunjavanja budžetskog deficita, pa samim tim ishitren ulazak u njegovu realizaciju, neprecizna podjela rizika između javnog i privatnog partnera, kršenje dogovorenih rokova, su samo neki od njih", kazali su iz Instituta alternativa.

Pristup zaključenim ugovorima o javno-privatnom partnerstvu je, kako su naveli, otežan zbog nepostojanja elektronske baze podataka, dok, kada su u pitanju koncesije, registar koji ažurira Komisija za koncesije ne sadrži informacije o planovima finansijskih otplata, kao ni ugovorene obaveze između koncesionara i koncedenta.

"Opštine ne usvajaju godišnje planove koncesija iako su na to obavezane Zakonom o koncesijama", navodi se u saopštenju.

U Institutu alternativa smatraju da poseban problem sprovođenja koncesione politike u Crnoj Gori predstavlja i sistem naplate koncesionih naknada koji sprovodi Ministarstvo finansija u saradnji sa Poreskom upravom (PU).

"Milionska dugovanja koncesionara imaju negativan uticaj na finansijsku stabilnost lokalnih samouprava, dok loš sistem naplate koncesionih naknada utiče i na to da opštine nijesu u mogućnosti da prate planove finansijskih otplata za koncesije koje su dodijeljene na njihovoj teritoriji". dodaje se u saopštenju.

Bonus video: