Opština traži pomoć od Vlade: „Fab lajv“ izlazi, Budva bez para

Lokalna uprava je ponudila Đukanovićevom kabinetu da na ime duga za porez i doprinose uzme prostor u Tre canne
202 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2014. 17:43h

Opština Budva zatražila je od Vlade Crne Gore da se hitno izjasni da li za „prebijanje“ poreskog duga od 6,5 miliona eura, prihvata apartmane, poslovne prostore i garaže u luksuznom centru „ Tre canne“, ili će u suprotnom biti rakisnut ugovor sa podgoričkom kompanijom “Fab lajv“.

Ovo je zaključak koji je donijela Skupština opštine, na predlog odbornika Demokratskog fronta Božidara Vujičića da se raskine ugovor i podgoričkoj kompaniji vrate zaplijenjenih 17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta, ukupno 2100 kvadrata stambeno poslovnog prostora u atraktivnom kompleksu „Tre canne“, procijenjenih na 6,5 miliona eura.

Upravo na ovaj iznos su obračunate komunalije „ Fab lajvu“ a, zaplijena nekretnina obavila se minulog ljeta, kada je Vlada i dala zeleno svjetlo, da metropola turizma uđe u ovu transkaciju. Kako je tada bilo pojašnjeno od uprave grada, Vlada se obavezala da iste te poslovne prostore i apartmane preuzme od Opštine i sa „grbače“ metropole turizma skine teret nagomilanog poreskog duga.

Međutim, Vlada ni do dana današnjeg nije uvrstila u dnevni red svoga zasijedanja odluku da od Opštine preuzme nekretnine u “Tre canne”.

Podsjećamo da je Vlada prije tri i po mjeseca dala saglasnost da se slična transkacija obavi sa poslovnim prostorima Opštine u komeracijalno-stambenom centru „TQ plaza“, na ime čega se Budva oslobodila 2.2 miliona eura poreskog duga.

Ugovor koji je Opština zaključila sa Fab lajvom ima i klauzulu, da će ugovor biti automatski raskinut ukoliko Vlada ne preuzme nekretnine. Međutim, dok se Vlada predomišlja, podgorička kompanija je već predala zahtjev za dobijanje upotrebne dozvole za „ Tre canne“ u kome je i dostavljen dokument o izmirenim komunalijama, kao preduslov za dobijanje toga papira.

U pismu, koje je uoči minulog skupštinskog zasijedanja dostavljeno odbornicima i Skupštini opštine vlasnik „Fab lajva“ Jovan Popović smatra da se pitanje prava na rakid ugovora ili ništavost reguliše Zakonom o obligacionim odnosima, te da se može riješiti samo pred nadležnim sudom.

„Ugovor nije u suprotnosti sa odlukom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Opština Budva nije učestvovala u troškovima komunalnog opremanja zemljišta na kome je izgrađen objekat za koje je ugovorena naknada.

Investitor je snosio sve dosadašanje troškove komunalnog opremanja, pa prema tome, sredstva koja su određena za plaćanje investitoru na ime komunolnog opremanja neće biti upotrijebljena za navedeno zemljište“, navodi Popović u pismu.

Popović: Opština ne trpi nikakvu štetu, može da proda nekretnine kome hoće

Popović u pismu tvrdi da je Fab lajv dio komunalija izmirio u novcu u periodu kada naknada za komunalno opremanje nije ni bila obračunata.

„Ugovor je izvršen u cjelosti i Opština Budva je izvršila upis prava svojine na nepokretnostima koje su bile predmet ugovora. Za Opštinu nije nastupila nikakva šteta, a sredstva za komunalno opremanje mogu se obezbijediti prodajom dobijenih nepokretnosti“, navodi se u pismu Popovića nadležnima u lokalnoj upravi budvanske Opštine.

Lokalne vlasti ipak su bile rade da kompenzacijom sa Vladom riješe dio nagomilanog duga za porez i doprinose zaposlenih u lokalnoj upravi.

Kao što je to bio slučaj sa trampom u luksuznoj zgradi TQ plaza kojom je otpalo više od dva miliona duga.

Ugovori u policiji kasa tanka, a gosti već stigli

I dok se još čeka odgovor Vlade da li će preuzeti nekretnine u Tre canne, Sekretarijat za investicije povukao je zahtjev za dobijanje građevinske dozvole za gradnju kanalizacione infrastrukture na parcelama na kojima je podignut kompleks Tre canne.

Službenik Sekretarijata za investicije povukao je zahtjev uz obrazloženje da investitor nije pribavio dokumentaciju.

A kako su obračunavane komunalije, i kako je kojem investitoru određivan popust, odnosno definisani konačni iznosi za plaćanje, upravo je ono čime se počeo baviti sektor organizovanog kriminala Uprave policije, koji je započeo prikupljanje dokumentacije.

Pod lupom su svi gotovo veći ugovori koji su zaključivani sa investitorima, tako da je dio dokumentacije već izuzet iz Opštine i započet je pretkrivični postupak.

Naplata komunalija je jedan od prioriteta za opštinu Budva, imajući u vidu da se trenutno nalazi u veoma teškoj finansijskoj situciji, a da je priliv novca u opštinsku kasu, više nego skroman. Sve to dešava se u vrijeme političkih previranja između DPS i SDP, a uoči glavne turističke sezone.

Galerija

Bonus video: