Ivanović poništio koncesiju Šućura

Bujišić: Uprava i komisija državu i Bambis oštetili za preko tri miliona
160 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2014. 19:16h

Vlasnik preduzeća Bambis stolarija Baćo Bujišić saopštio je da je nakon šest godina uspio pred nadležnim organima i sudovima Crne Gore da dokaže da je Uprava za šume, na čelu sa direktorom Radošem Šućurom (kadar SDP-a) i predsjednikom konkursne Komisije za dodjelu koncesija Jovetom Terzićem, “nezakonito dodijelila pljevljskom preduzeću Jasen koncesije”. Radi se o šumi u gazdinskoj jedinici „Kozička rijeka“ u Pljevljima. Bujišić tvrdi da su time „državi Crnoj Gori i Bambisu nanijeli štetu veću od tri miliona eura“.

Po žalbi Bambisa, Ministarstvo poljoprivrede, na čijem čelu je Petar Ivanović blizak DPS-u, rješenjem od 15. maja ove godine poništilo je rješenje Uprave za šume, odbacilo ponudu Jasena i koncesionaru Bambis stolarija iz Podgorica dalo na korišćenje šume (55.000 m3) na sedam godina.

„Takvim rješenjem ministar je ispoštovao obavezujuću presudu Vrhovnog suda i donio zakonito konačno rješenje. Time je stavio tačku na nezakonite radnje u dodjeli koncesija direktora Uprave za šume i njegovih izvršilaca Jovete Terzića, glavnog inženjera za koncesije i pravnika Miloša Rosića. Iz spisa predmeta jasno se vidi da je Šućur pri donošenju nezakonitih rješenja bio svesrdno podržavan od strane bivšeg pomoćnika ministra poljoprivrede Milosava- Miša Anđelića“, tvrdi Bujišić. U Upravi za šume su rekli da još nijesu upoznati sa novim rješenjem Ivanovića. Anđelić nije želio da komentariše optužbe.

Bujišić je naglasio da je „nezakonitim radnjama Šućura i Anđelića preduzeće Bambis dovedeno do bankrotstva“. Imovina podgoričke fabrike sada je pod hipotekom jer njen vlasnik još nije vratio kredit Komercijalnoj banci.

Baćo Bujišić

„Umjesto 85 radnika, koliko sam upošljavao u 2008, nedobijanjem koncesija sam skoro ostao bez fabrike, a radnici Bambisa bez prava na rad i zaradu“, rekao je Bujišić.

Osim pokretanja upravnog postupka i sporova, Bujišić je proteklih godina pokrenuo i krivične prijave protiv vlasnika preduzeća Jasen Sava Stevanovića i vlasnika firme Razvoj Pljevlja Radosava Korugića koji su „nakon više od pet godina pravosnažno osuđeni za falsifikovanje dokumenata inženjera i tehničara, iz Srbije i Crne Gore, prikazanih na konkursu za koncesije kao navodno istinite”.

„Šućur, iako je bio upoznat da su izrečene pravosnažne presude direktoru Jasena za falsifikovanje, peti put zaredom odbija Bambisovu ponudu kao nepotpunu i netačnu“, istakao je Bujišić. On kaže da nakon što Šućur nije izvršio presudu Vrhovnog suda i šestu presudu Upravnog suda da se Bambisu dodijele koncesije, pokreće krivičnu prijavu protiv njega i tereti ga „za zloupotrebu službenog položaja“. Osnovni državni tužilac iz Pljevalja je odbacuje 26. aprila 2013.

„Ne samo da se osnovni tužilac stavio u službu Šućura neprihvatanjem krivične prijave, već i Viši sud u Bijelom Polju dva puta ne potvrđuje optužnicu protiv Šućura, a koju je tek treći put potvrdio, po osnovu obavezujuće presude Apelacionog suda“, rekao je Bujišić.

Viši sud u Bijelom Polju, specijalno odjeljenje Višeg suda nadležno da postupa u krivičnm predmetima privrednog kriminala sa koruptivnim elementima, 13. marta ove godine počelo je suđenje - pretres protiv optuženog Šućura zbog “zloupotrebe službenog položaja”.

Glavni pretres je nastavljen 24. aprila, a naredno ročište je zakazano za 26. jun.

Šućur: Žalićemo se Upravnom sudu na rješenje Ivanovića

Šućur i glavni pravnik u Upravi za šume Miloš Rosić saopštili su „Vijestima“ da još nijesu dobili rješenje ministra Ivanovića, ali i najavili da će se na njega žaliti Upravnom sudu.

Rješenjem ministra poljoprivrede državna Uprava za šume je obavezana da zaključi sa Bambisom ugovor o davanju prava na korišćenje šuma u roku od sedam dana (od prijema rješenja) i, kako se navodi, „pod prijetnjom prinudnog izvršenja“.

„Ne vodi se samo jedna tužba protiv mene, ima ih 150 beznačajnih. Nijesam ja ljudima kriv ako oni ne znaju da rade svoj posao...

Gospodin Bujišić ima pravo da priča što god hoće, ali to mene ne interesuje niti su te njegove optužbe bitne. I prije 15 godina nas je tužio pa je izgubio spor. To je njemu hobi“, kazao je Šućur odgovarajući na pitanja „Vijesti“.

Miloš Rosić je objasnio da je do sada Ministarstvo poljoprivrede potvrđivalo njihovo prvostepeno rješenje, a potom i Upravni sud.

Rosić smatra da će novo rješenje tog Vladinog resora da poništi Upravni sud.

„Bambis je vanrednim pravnim lijekom izborio da Vrhovni sud sve vrati u ponovni pustupak, a vjerujte da mi još ne znamo za to novo rješenje... Bujišić je do sada podnosio pet-šest prijava, ali nikome do sada nije dokazana krivica“, naglasio je glavni pravnik u Upravi za šume.

Galerija

Bonus video: