Preradi KAP-a traže da prizna da duguje 400 hiljada eura

Na ime izdvajanja za stambeni fond, Prerada je bivšim radnicima ostala dužnja oko 375 hiljada, 35 hiljada sindikalne članarine i nešto više od 6.000 eura doprinosa za zajedničku kasu
82 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Foto: Boris Pejović
KAP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.05.2014. 14:14h

Sindikalna organizacija bivših radnika Prerade Kombinata aluminijuma tužila je ovu prerađivačku fabriku koja je u stečaju, zahtijevajući da joj prizna dug u ukupnom iznosu od oko 400 hiljada eura, što nije urađeno u stečajnom postupku.

Na ime izdvajanja za stambeni fond, Prerada je bivšim radnicima ostala dužnja oko 375 hiljada, 35 hiljada sindikalne članarine i nešto više od 6.000 eura doprinosa za zajedničku kasu.

Nakon što se Osnovni sud, pred kojim je Sindikalna organizacija izborila presudu u svoju korist, proglasio nenadležnim u ovom predmetu, glavna rasprava počela je juče u Privrednom sudu.

Imovinu Prerade KAP-a u stečaju kupili su nikšićki Uniprom Veselina Pejovića i biznismen iz Ukrajine Roman Denkovič.

Punomoćnik Sindikalne organizacije Prerade Jelica Mrvaljević predložila je da sud izvede kao dokaz raniji nalaz vještaka finansijske struke Borke Boričić od jula 2012. godine, sa čim se saglasila punomoćnica Prerade Andrijana Vlahović.

Vlahović je osporila aktivnu legitimaciju tužioca pred sudom zbog čega je sudija Dijana Raičković tražila od tužioca da u roku od osam dana dostavi preciznu informaciju da li je ova organizacija upisana ili ne u zvaničnu evidenciju sindikalnih organizaciju u Crnoj Gori, kao i da objasni kakav ona ima status.

„Tri odsto na ukupan fond bruto zarada poslodavac je izdvajao na svoj teret za rehabilitaciju, ljetovanja, zimovanja i druge potrebe zaposlenih. Tim izdvajanjem nisu bile opterećene bruto i neto zarade zaposlenih. Tim posebnim računom je upravljala Prerada i on je bio predmet prinudne naplate. S obzirom na to da Prerada nema više zaposlenih, potraživanja su bespredmetna“, istakla je Vlahovićeva.

Mrvaljevićeva je uzvratila da činjenica da su sredstva izdvajana na poseban račun ne dovodi u pitanje pravni osnov ovog potraživanja Sindikata Prerade.

Naredno ročište zakazano je za 2. jul.

Veći broj bivših radnika Kombinata aluminijuma, Prerade i Kovačnice u stečaju u četvrtak su po više osnova u Privrednom sudu počeli parnice kojima zahtijevaju priznanje potraživanja po više osnova. Parnica ima nekoliko stotina.

Bonus video: